Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1821
Μετά το 1821 αρχίζει κιόλας στην Ελλάδα η παρωδία των «δημοκρατικών διαδικασιών». Σα σήμερα 30 Μαρτίου, το 1827, εκλέγεται πρώτος κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας, στην εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Ένα χωριό της Πελοπονήσου, απέναντι από τον Πόρο, με λιγότερους από 500 κατοίκους σήμερα.
Η προηγούμενη της Γ’ εθνοσυνέλευσης, αυτής της Τροιζήνας, ήταν εκείνη του Άστρους, το 1823. Η επόμενη εθνοσυνέλευση ορίστηκε για το 1824, αλλά λόγω των πολεμικών επεισοδίων αναβλήθηκε για το 1826 στην Επίδαυρο. Πράγματι, ξεκίνησε η Γ’ συνέλευση του… έθνους στην Επίδαυρο, αλλά… διαλύθηκε και επαναλήφθηκε αρχικά στην Ερμιόνη, αφού οι εκπρόσωποι του Έθνους είχαν προσκληθεί να προσέλθουν στην Αίγινα. Τελικά, η εθνοσυνέλευση ολοκληρώθηκε στην Τροιζήνα αρχές Μαίου 1827. Η επόμενη εθνοσυνέλευση ορίστηκε στο Άργος, για το 1829.
Όλα τα κωλόχαρτα, τα σχετικά με την απόφαση της εθνοσυνέλευσης, τα έστειλαν στην Κέρκυρα, στα χέρια του Βιάρου Καποδίστρια, για να τα προωθήσει στον αδελφό του Ιωάννη, που βρισκόταν στη Γενεύη.
Σήμερα, τον κυβερνήτη, που δημοκρατικά κατέχει όλες τις εξουσίες, δεν τον εκλέγει η εθνοσυνέλευση, ούτε οι ξένοι, αλλά ο… λαός. Που τον λένε «κυρίαρχο». Και τον λένε έτσι στα σοβαρά.
Διαβαστε ακομα: