ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ; ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΕΤΣΙ...

 
Από τον Φωστήρα 
 
Ετοιμάζονται εκατόμβες μετά τις εκλογές. Τα funds ακονίζουν τα μαχαίρια τους και θα ρεύσει αίμα στους δρόμους. Μην νομίζετε δε, ότι υπάρχει κυβέρνηση, που να μπορεί να αντιμετωπίσει ή να ανακόψει το τσουνάμι που έρχεται. Οι συριζαίοι, που ψηφίσανε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την πώληση των δανείων αντί πινακίου φακής, ξαναρχίσανε τα παπατζιλίκια του 2015. Ο Γιάνης με ένα ν προτείνει να ανατινάξουμε τις τράπεζες. Τον εκδότη των επιστολών του Ιησού δεν μπορώ να τον καταλάβω τι λέει και κάπου πήρε τ’ αυτί μου έναν γηραιό βαλκάνιο βοεβόδα του παλιού ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ να λέει κάτι για «σκληρή» διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Εν ολίγοις, ο καθένας λέει την παπαριά του, σίγουρος ότι δεν θα την πληρώσει ο ίδιος.  
  
Η αλήθεια είναι ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Και το σκηνικό είναι έτοιμο. Δεν είναι μόνο ότι όλη η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί από την οθόνη του κινητού σου, σαν να παίζεις τζόκερ, στοίχημα ή καζίνο. Είναι ότι και η δικονομία έχει απλοποιήσει, επιταχύνει και κυρίως φτηνύνει την έκθεση ενός ακινήτου σε πλειστηριασμό. Πάνε οι παλιές χρονοβόρες και κοστοβόρες δημοσιεύσεις και επιδόσεις. Πάνε τα βαριά κι ασήκωτα έξοδα εκτέλεσης. Πάνε οι παλιές ανακοπές και τα επαναληπτικά προγράμματα. Πάνε και οι νόμοι για τα υπερχρεωμένα που ορίζανε δικάσιμο στα περιφερειακά Ειρηνοδικεία εφτά με δέκα χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης.
Τώρα το fund σε βγάζει στον τάκο με μία έκθεση ενός «εκτιμητή», που δεν σπάει με τίποτα. Κι αν,  μία ή δύο στις εκατό, γίνει δεκτή κάποια διόρθωση στο τίμημα, πάλι δεν τρέχει κάστανο. Στον πρώτο άγονο πλειστηριασμό, δίνεις 40 ευρώ για δήλωση συνέχισης, ο δεύτερος πλειστηριασμός βγαίνει στο 85% της αρχικής, πάλι σαράντα ευρώ και τρίτος πλειστηριασμός στο 60% της αρχικής και μετά τον τρίτο άγονο παίρνεις το ακίνητο με ελεύθερη προσφορά στον συμβολαιογράφο. Game over.
Πως φτάσαμε ως εδώ; Πως χτίσαμε ένα τέτοιο κολοσσιαίο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος; Πως καταντήσαμε έτσι;
Θυμάστε τα ηλίθια καλαμπούρια που κάναμε για τους Αλβανούς, όταν άνοιξαν τα σύνορα και ήρθαν ρακένδυτοι και πεινασμένοι στη χώρα μας πριν 30 τόσα χρόνια; Τότε που κρατούσαμε το παγκόσμιο ρεκόρ στις αγορές Cayenne και Lexus. 
Ξέρετε πως είναι τα πράγματα στην Αλβανία σήμερα; Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι ο Ράμα ανακοίνωσε προχθές σταδιακή αύξηση των μισθών των υπαλλήλων στα Υπουργεία στα 1.300 ευρώ, στους γιατρούς στα 3.000 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ εντός της επόμενης διετίας. Και δεν είναι λόγια του αέρα. Το κάνει γιατί η οικονομία του το αντέχει.
Μία γενιά μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού και τα συντρίμμια που άφησε εκεί πίσω του ένα άθλιο καθεστώς, οι ίδιοι εκείνοι εργάτες γης και οικοδόμοι του μεροκάματου, που «έτρωγαν την ελιά με το κουκούτσι», με σκληρή δουλειά, υπομονή, επιμονή και νοικοκυροσύνη έχτισαν για τα παιδιά τους ένα μέλλον. Ότι δηλαδή κάνανε οι πατεράδες μας, για όσους από εμάς γεννήθηκαν σε τούτο εδώ τον τόπο πριν από 50 κι 60 χρόνια. 
Βίοι Παράλληλοι. Βίοι Αντίθετοι. Είναι φορές που ντρέπομαι να κοιτάξω στα μάτια τους δυο μου γιούς. Τι μέλλον έφτιαξε η δική μου γενιά για τη γενιά που έρχεται;  
Διαβαστε ακομα: