ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

 
Πού βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρωθυπουργός πριν από τον Αλέξη Τσίπρα; Έχει εξαφανιστεί. Έτσι συμβαίνει, όταν ο πολιτικός χάσει τις εκλογές. Θα χαθεί από το προσκήνιο, δεν θα χάσει μόνο την αρχηγία στο κόμμα του. Φοβερό, ε; Πανηγυρική η αποκάλυψη της αναξιοκρατίας στην πολιτική. Κυριαρχεί η αναξιοκρατία. Υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός, αυτόν που εκλέγει ο λαός, είναι μια προσωπικότητα. Ο άξιος πολιτικός να γίνει κυβερνήτης της χώρας. Όταν, όμως, ηττηθεί ο παίκτης, τότε δεν τον βρίσκεις ούτε στον πάγκο. Δεν θα διαβάσεις δήλωσή του, ούτε θα δεις φωτογραφία του. Τι άλλο σημαίνει αυτό, πέρα από το ότι ο πρώην αρχηγός του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός, είναι ένας άχρηστος. Ανίκανος. Αποτυχημένος.

Το πολιτικό σύστημα, δηλαδή, ευνοεί την ανάδειξη στην πρωθυπουργία κομματάρχη, όχι απλά μέτριου, σχεδόν και ανύπαρκτου. Αν, πάλι, ο πρώην είναι πράγματι μέγεθος, ένα σπουδαίο άτομο, τότε πολύ περισσότερο λειτουργεί η αναξιοκρατία στην δημοκρατία, αφού τον σημαντικό πολιτικό τον στέλνει στα αζήτητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς γεννήθηκε σα σήμερα, 23 Μαίου, το 1951. Έχει περάσει σε τρίτο πλάνο, όμως ποτέ δεν έχει πει ο ίδιος ότι το ματς γι' αυτόν έχει λήξει. Παίζει ακόμα τη μπαλίτσα του, στο παρασκήνιο. Τι άλλο να κάνει στη ζωή του παρά να συνεχίζει την παρουσία του στο γήπεδο, όμως σε επίπεδο συνωμοτικό. Παρασκηνιακό. Είναι ο πρώτος στην Ιστορία του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα που εξελέγη βουλευτής στην πιο μικρή ηλικία, στα 26 του.

Σπούδασε οικονομικά σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο ο συμφοιτητής του Γιώργου Παπανδρέου Αντώνης Σαμαράς και διοίκηση επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ. Και χωρίς τα πτυχία του στις ΗΠΑ είχε σίγουρη θέση στη Βουλή. Σίγουρη την εκλογή του στη Μεσσηνία. Επειδή προέρχεται από σόι. Επειδή το όνομά του είναι Σαμαράς. Τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη ο Αντουάν. Και δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα. Γιος του προσωπικού καρδιοχειρουργού του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ανηψιός του βουλευτή της ΕΡΕ Σαμαρά στην Μεσσηνία βρήκε έτοιμη «πελατεία» ψηφοφόρων με το πριν της ΝΔ κόμμα.

Οργανωμένος στη νεολαία της ΟΝΝΕΔ και ηγετικό της στέλεχος ο Σαμαράς, τον είχαν χρεώσει για δεξιό «αριστερών» τάσεων. Μαλακίες. Ως βουλευτής αρχικά θεωρείτο «προστατευόμενος» του Ευάγγελου Αβέρωφ και μετά «παιδί» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μαλακίες. Μόνον του εαυτού του «παιδί» είναι ο Αντωνάκης, ο νεαρώτερος στην Ιστορία υπουργός εξωτερικών, συνέβη επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη.

Το 1993 φεύγει από τη ΝΔ με δέκα βουλευτές ο Σαμαράς και προκαλεί την πτώση Μητσοτάκη, νέες εκλογές στις οποίες συμμετέχει ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης. Το 2004 διαλύει το διαλυμένο κόμμα του και επιστρέφει στη ΝΔ, της οποίας γίνεται αρχηγός το 2009. Και πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2012. Ο αντιμνημονιακός Σαμαράς υποχρεώθηκε πριν τις εκλογές να δηλώσει υποταγή στα μνημόνια και να γίνει μνημονιακός. Στη θέση του ο Τσίπρας γιατί ήρθε; Όχι, βέβαια, να συνεχίσει την «πολιτική» Σαμαρά, μάλιστα σε πιο σκληρή, πιο ωμή έκδοση. Να, που αυτό έγινε. Ο και γαμώ αντΙμνημονιακός Τσίπρας αποδείχθηκε πιο ενδοτικός στους δανειστές και περισσότερο φοροεισπρακτικός πρωθυπουργός. Όλα εδώ πληρώνται.

Διαβαστε ακομα:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ... ΝΙΚΗΣΕ