Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 36 ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΩΝ

 
Το 1821 ξεσηκώνεται η ''Ελλάδα'' να διώξει τον Οθωμανό κατακτητή. Ποια Ελλάδα, για να κάνουμε ταμείο. Ποιοι, ρε, ήταν έτοιμοι να βάλουν το χέρι στο σπαθί και στο ντουφέκι. Οι καπεταναίοι, βέβαια. Οι άνθρωποι των όπλων, που μια γλώσσα ξέρανε, αυτή που γράφεται με αίμα. Τι, όμως, να καταφέρουν μόνοι τους οι οπλαρχηγοί, όπως τους λέγανε, άντε από κοντά και τα παλληκάρια τους. Το μυστικό ήτανε να μπουν στο παιχνίδι οι απλοί άνθρωποι, αγρότες και μαστοράτζες, από τη φτωχολογιά, από τη λαϊκιά τάξη. Το στοίχημα παιζόταν μ' αυτούς. Γι' αυτό δουλειά της Φιλικής Εταιρείας ήταν να μπολιάσει πατριωτισμό στους φουκαράδες, όχι στους καλοβολεμένους με τους αγάδες κοτζαμπάσηδες. Όχι στους προύχοντες. που έτρεμαν μήπως χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια, όταν επικρατήσει η Επανάσταση. Όταν δεν ελέγχεται η Επανάσταση από τους ίδιους, τους προσκυνημένους στον Οθωμανό.

Τι γινότανε. Αμολιόντουσαν τα λυγούρια οι Έλληνες και όποιον πάρει ο χάρος. Σκοτώνανε δέκα και 20 Τούρκους, σε κάποιες περιπτώσεις 80 και 100 και προσωρινά γινόντουσαν αφεντικά με τις λερωμένες φουστανέλλες σε κάθε χωριό, σε κάθε κωμόπολη. Τα χρειαστήκανε οι κοτζαμπάσηδες. Τα «τζάκια» δηλαδή, που 400 χρόνια είχαν το επάνω χέρι με την ανοχή των μεμέτηδων.

Έτσι, λοιπόν, μόλις απελευθερωνότανε μια περιοχή, οι αρχόντοι με τους παρατρεχάμενους τους προλαβαίνανε τους άσχετους από διοίκηση αλλά και τους, με διαφορές μεταξύ τους, ''εμπειροπόλεμους'' αγωνιστές. Και επιτόπου στήνανε μηχανισμό "πολιτικής" εξουσίας, οι κωλοπετσωμένοι εξουσιαστές, οι κοτζαμπάσηδες. Στην Πάτρα ξεφύτρωσε το «Αχαϊκόν Διευθυντήριον» από τους Ζαίμη, Λόντο, Χαραλάμπη και τον πανταχού παρόντα ρασοφόρο Γερμανό των Παλαιών Πατρών. Οι Μαυρομιχαλαίοι στη Μεσσηνία φτιάχνουν την «Μεσσηνιακή Γερουσία».

Πολέμαγαν οι Έλληνες και πριν καλά - καλά κερδίσουν, οι τουρκολάτρες, όπως έτσι έβριζαν τους κοτζαμπάσηδες, οργάνωναν την απολύτως ελεγχόμενη απ' αυτούς εξουσία στο όνομα της... Επανάστασης.

Ο Κολοκοτρώνης κερδίζει τις μάχες στο Βαλτέτσι και στα Δολιανά και αναδεικνύεται ο αρχηγός του ενόπλου αγώνα, όμως τον τίτλο του... αρχιστράτηγου έχει ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Αντίπαλος, λοιπόν, δεν είναι μόνον ο Σουλτάνος αλλά και ο κοτζαμπασισμός.

Σα σήμερα 26 Μαΐου, το 1821 μαζεύονται στις Καλτεζές 36 κοτζαμπάσηδες του Μωριά για να φτιάξουν... κυβέρνηση και να αποφασίσουν ότι είναι εχθροί της πατρίδας όσοι δεν τους υπακούν. Είναι η «Πελοπονησιακή Γερουσία» με πρόεδρο (πρωθυπουργό) τον Πετρόμπεη και μέλη τον επίσκοπο Θεοδώρητο της Βρεσθένης και τους κοτζαμπάσηδες Σ. Χαραλάμπη, Α. Κανακάρη, Θ. Ρέντη, Α. Δεληγιάννη και τον μεγαλέμπορο Ν. Παπαρηγόπουλο.

«Πελοπονησιακή Γερουσία», λοιπόν. Το κεντρικό όργανο και «Δημογεροντίες» στις επαρχίες με λαμόγια πιστά στους κοτζαμπάσηδες. Μετά από δύο εβδομάδες πιάνει Ύδρα ο Δημήτρης Υψηλάντης, ο αδελφός του Μεγάλου Αρχηγού της Επανάστασης Αλέξανδρου, που συνοδεύεται από τον Π. Αναγνωστόπουλο, στέλεχος της ηγεσίας της Φιλικής Εταιρείας.

Όταν έφθασε στον Μωριά ο Υψηλάντης συγκροτήθηκε το μέτωπο του αντικοτζαμπασισμού με Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Αναγνωσταρά και συσπείρωσε τους «κλεφτοκαπεταναίους». Ο Υψηλάντης ζητάει να καταργηθούν η «Γερουσία» και οι «Δημογεροντίες» και να περάσει στην Φιλική Εταιρεία η πολιτική και η στρατιωτική εξουσία. Ποια ήταν η αντίδραση των κοτζαμπάσηδων; Δεν κουνιέται φύλλο αν προηγουμένως δεν το εγκρίνουμε εμείς.

Διαβαστε ακομα:

ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ Ο,ΤΙ ΨΑΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ