ΤΟ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ

 

Σα σήμερα 29 Μαίου, το 1453, έπεσε η Κωνσταντινούπολη και για το εν λόγω γεγονός δεν έχουν σταματήσει να γράφονται χιλιάδες πράγματα. Εποχή τότε όπου εδώ και αιώνες η θρησκεία, με τους παπάδες, αλλά και τους καλόγερους πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Με μια κουβέντα, έχουν τον πρώτο(!) λόγο. Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Παλαιολόγος (1392-1448) δεν γουστάρει βέβαια να παραδώσει την Βασιλεύουσα πόλη στους Οθωμανούς και ηγείται όσων - προκειμένου για σωθεί η παρτίδα - ψάχνονται να τα βρουν με τον Πάπα της Ρώμης. Με την ελπίδα ότι αν ενωθούν οι δυο Εκκλησίες, καθολική και ορθόδοξη, ο Τούρκος τελικά θα κάτσει στο παγωτό επάνω.

Ο κοσμάκης πεινάει, κατώτεροι ιερείς και κυρίως οι μοναχοί ούτε να ακούσουν για κολλητηλήκια με τους παπικούς. Διαμορφώνονται δυο κόμματα. Οι ενωτικοί με κομματάρχη τον αυτοκράτορα και η πανίσχυρη οχλοκρατικού τύπου ''παράταξη'' των ανθενωτικών, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία με μπροστινό τον περιβόητο Λουκά Νοταρά (1402-1453). Τον Μέγα Δούκα, γκραν σουξέ άρχοντα, άτομο υψηλής επιρροής στα πράγματα της αυτοκρατορίας, αλλά αριστοκρατικής κοπής και ακατάλληλος για ηγέτης.

Δεκαπέντε χρόνια πριν μπουν οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται η καταδικασμένη να αποτύχει ''Ενωτική'' Σύνοδος πρώτα στη Φεράρα και το 1439 στη Φλωρεντία. Ο Πάπας σνομπάρει τους Βυζαντινούς δεσποτάδες και εκπροσώπους του Παλαιολόγου, δηλαδή το Φιλολατινικό κόμμα. Ήδη, μετά την Άλωση της Πόλης το 1204, από τους σταυροφόρους του Πάπα στην Ελλάδα, στο Αιγαίο και στα παράλια της Μικράς Ασίας έχει βάλει πόδι το Βενετσιάνικο και το Γενοβέζικο κεφάλαιο.

Το Ανθενωτικό κόμμα επόμενο ήταν να εξελιχθεί επί της ουσίας σε φιλοτουρκικό. Ο κοσμάκης ήταν βέβαιος πως με τον Σουλτάνο δεν θα πλήρωνε υψηλούς φόρους, ενώ θα σταματούσαν τα νταηλήκια από επιδρομές και αρπαγές εχθρών της αυτοκρατορικής επικράτειας. Οι παπάδες και οι καλογέροι από την άλλη κοιτούσαν κι αυτοί την πάρτη τους. Μίσος για τον Πάπα και σιγουριά ότι εξασφαλίζουν τα προνόμια τους και τα χωράφια τους, αν Θεού θέλοντος πάρουν την Πόλη οι σουλτανικοί. Όπως κι έγινε. Κράτησε το λόγο του ο Σουλτάνος.

Στο μεταξύ πριν από την Άλωση αρχηγός του Ανθενωτικού κόμματος, στη θέση του νερόβραστου Νοταρά, πήρε ο καλόγερος Γεννάδιος ο Σχολάριος (1400-1473). Αυτός έγινε και ο πρώτος πατριάρχης επί σουλτανοκρατίας στην Ισταμπούλ πλέον.

Διαβαστε ακομα:

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ Ο... ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ