ΜΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΤΑ... ΣΚΟΠΙΑ
Για σκέψου να βρισκόταν μια ''Αμφίπολη'' εκτός Ελλάδος. Εκτός ελληνικής Μακεδονίας. Φοβερά πράγματα. Εφιαλτικά πράγματα.
Κατ' αρχήν τι εστί ''Αμφίπολη'', για να κάνουμε ταμείο και ποιος ο λόγος να κάνουμε κουβέντα γι' αυτήν; Το ερώτημα μάλλον δεν είναι περιττό, διότι πόσοι Έλληνες, άσε π.χ, τους Τούρκους και τους Σκοπιανούς, γνωρίζουν που βρίσκεται η εν λόγω πόλη, αν πρόκειται για πόλη, όχι για κάτι άλλο.
Επί του θέματος. Πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου, το 2014, ο σεισμός! Σε συνέχεια των ανασκαφών που είχαν ξεκινήσει από το 1964, και αφού στο κόλπο μπήκε το 2012 η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ανακαλύπτεται ένα περίλαμπρο ταφικό μνημείο μέγιστης ιστορικής σημασίας. Ένας αρχαίος τάφος της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πολιτιστικός σεισμός στον πλανήτη για την Αμφίπολη που πρώτα είχαν κατακτήσει οι Αθηναίοι, μετά οι Σπαρτιάτες και, τελικά, ο μπαμπάς του Αλέξανδρου, ο Φίλιππος.
Λέγαμε ότι η Μακεδονία, το Βασίλειο της Μακεδονίας δεν ήταν στα όρια της ελληνικής Μακεδονίας, δηλαδή μέσα στα εθνικά μας σύνορα σήμερα. Η επικράτεια της Μακεδονίας όταν ανέβηκε στο θρόνο ο νεαρός Αλέξανδρος απλωνόταν και σε περιοχές που σήμερα αποτελούν έδαφος ξένο, όχι νεοελληνικό.
Για σκέψου, λοιπόν! Αυτό που ξεκινήσαμε την κουβέντα μας. Να ανακάλυπτε η αρχαιολογική ανασκαφή ένα βασιλικό τάφο στα... Σκόπια. Μπουρδέλο η δουλειά. Η καλύτερη του Τσίπρα. Και η υπέρτατη δικαιολογία των Σκοπιανών να ονομαστούν ''Μακεδονία''. Να θέλουν, με τον συριζαίο ''σύμμαχο'' και όσοι τους αβαντάρουν να κάνουν το μαύρο άσπρο.
Διαβαστε ακομα: