ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΑΠΟ ΚΑΛΟΓΡΙΑ
Γιατί ο αποδυτηριάκιας ρίχνει ένα μάτσο αράδες για κάποια δικής του επιλογής πρόσωπα από τα ράφια της Ιστορίας, γιατί όχι και από τον κάδο της. Δεν είναι εγκυκλοπαίδεια, ούτε πουλάει ακαδημαϊκή πληροφόρηση ο αποδυτηριάκιας. Το ζητούμενον δεν είναι ακριβώς να γνωρίσουμε πρόσωπα και καταστάσεις, όσο να ποτιστούμε από τη σκέψη πόσο καργιολέ ολέ συμπεριφέρεται ο άνθρωπος στην παρουσία του στη γη. Πόσο φτηνή είναι η ζωή μας όταν δέσμιοι της φύσης μας γεννάμε εμείς, ναι, εμείς οι ίδιοι, τους δαίμονες και τους αγίους της Ιστορίας. Και δεν τους γεννάμε μόνο, αλλά τους επιτρέπουμε να μας πιάνουν και τον κώλο. Γιατί; Επειδή τους έχουμε ανάγκη. Τι άλλο; Επειδή είμαστε ατελείς.
Κάποια Θεοδώρα έγινε αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Πρόκειται περί προσωπικής της επιτυχίας; Σίγουρα, όχι. Και γιατί να υπάρχει αυτοκρατορία, ένα σύστημα εξουσίας συγκεντρωμένο σ' ένα άτομο, που ευλογείται από τη θρησκεία, και από την κοινωνία. Αδιάφορο αν η εξουσία λέγεται αυτοκρατορία, δικτατορία, δημοκρατία. Αδιάφορο διότι η εξουσία έτσι κι αλλοιώς είναι εξουσία. Και δεν γίνεται διαφορετικά. Επειδή δεν περπατάει τίποτα δίχως κεντρική εξουσία. Τόσο απλά. Μην πάμε παραπέρα.
Η πιο διάσημη Θεοδώρα είναι η σύζυγος του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, μια πουτάνα από την Κύπρο που τον 6ο αιώνα κυβερνούσε το Βυζάντιο. Μία άλλη Θεοδώρα είναι εκείνη του 9ου αιώνα την οποία παντρεύτηκε τελικά ο αυτοκράτορας Θεόφιλος, κι όχι το καλό κορίτσι την Κασσιανή. Εμείς σήμερα λέμε δυο κουβέντες για την Θεοδώρα την Πορφυρογέννητη την τελευταία της μακεδονικής δυναστείας , την άτεκνη, την ανίκανη να γκαστρωθεί. Στέφθηκε αυτοκράτειρα στο Βυζάντιο και μάλλον 72 χρονών πέθανε το 1056, στις 31 Αυγούστου.
Την πήρανε από μοναστήρι (εικόνα) καλόγρια και της είπαν Come here, ήρθε η σειρά σου να κάτσεις στο θρόνο. Δεν ήθελε να γίνει αυτοκράτειρα, πιο σωστά συναυτοκράτειρα, με Νο 1 την αδελφή της μια κωλοπετσωμένη, τρεις φορές παντρεμένη, με την οποία ήταν στα μαχαίρια από πιτσιρίκες. Τελικά, αφού την πήραν σηκωτή από το μοναστήρι, η Θεοδώρα έδειξε κλάση, καπέλωσε την αδελφή της, και την έδιωξε από τα πόδια της.
Πορφυρογέννητη γιατί γεννήθηκε στο κόκκινο δωμάτιο του παλατιού, όπως άλλωστε όλα τα βασιλόπουλα του Βυζαντίου. Βρέθηκε μακριά από τα εγκόσμια όχι διότι κι αυτή ερωτεύθηκε τον Χριστό. Η Ζωή η Πορφυρογέννητη, η αδελφή της μπουζούριασε την Θεοδώρα στη μονή, να την κάνει πέρα, διότι έκανε μηχανορραφίες, συνωμοσίες. Έτσι το ένα παλιοκόριτσο για να συνεχίσει την ίντριγκα μόνη της έδιωξε από τα πόδια της την φίλτατη αδελφούλα της.
Ψηλή, αδύνατη, άσχημη και τσιγκούνα η Θεοδώρα. Στο μοναστήρι για τιμωρία την είχαν κουρεμένη γουλί, κι όταν έγινε αυτοκράτειρα μέχρι να μεγαλώσουν τα μαλλιά της φορούσε περούκα.
Άνδρας κανονικός ως εξουσιαστής η κυρία. Σ' όλα είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Το μόνο που δεν έκανε ήταν να πολεμάει εκείνους τους αιώνες, τότε που ο βασιλιάς, ο αυτοκράτορας κατέβαινε ο ίδιος στο γήπεδο της μάχης. Θεοδώρα, το λέει η λέξη. Έχει τα δώρα του Θεού.
Διαβαστε ακομα: