ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΓΛΟΣ, ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟΝΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Έγινε βασιλιάς στη θέση του βασιλιά, χωρίς να έχει ανάγκη να φορέσει το στέμμα. Να μοιάζει με βασιλιά; Η Ιστορία στα λέει όλα με μια αλήθεια ανώτερη απ' εκείνη των παραμυθιών. Έτσι είναι. Όλη η αλήθεια του σύμπαντος, βέβαια, βγαίνει από τα παραμύθια και τους θρύλους, τους μύθους και τα θαύματα, όχι από την ωμή πραγματικότητα. Ο άνθρωπος, όμως, αρνείται να ενηλικιωθεί, γι' αυτό βλέπει τα γεγονότα μακριά από την πραγματικότητα τους, έξω από τη λογική τους.

Είπαν για τον Κρόμγουελ, έναν σπουδαίο άνδρα της βρετανικής Ιστορίας, ότι ήταν επαναστάτης. Ριζοσπάστης, αλλά συντηρητικός. Αντιβασιλικός και εναντίον των καθολικών. Αν ισχύουν όλα αυτά, οι εν λόγω ταμπέλες, τότε μιλάμε με τη γλώσσα των ανεκδότων. Αστειευόμαστε σοβαρώς και ευπρεπώς.

Σεπτέμβριο του1658 πέθανε ο Όλιβερ Κρόμγουελ πράγματι ξεχωριστό άτομο, έκανε αρκετά, περισσότερα από πολλούς άλλους παίκτες του παρελθόντος στην Βρετανία, όμως κι αυτός δεν ήταν παρά ένα ακόμα πιόνι της Ιστορίας. Κέρδισε τον εμφύλιο πόλεμο στην Αγγλία και ο βασιλιάς Κάρολος Α', ο ηττημένος εκτελέστηκε. Άλλαξε τίποτα; Σίγουρα πολλά, αν το ρίξουμε στα ανέκδοτα.

Αντιμοναρχικός ο Oliver Cromwell, γεννήθηκε  Απρίλιο του 1599, κι όταν ως κυβερνήτης κι αυτός ασκούσε εξουσία κανονικού μονάρχη. Κι όταν επανήλθαν οι βασιλικοί, ξέθαψαν το πτώμα από τον τάφο και τον αποκεφάλισαν. Τι άλλο περισσότερο να σου πει η Ιστορία;

Στρατιωτικός ο Κρόμγουελ και πολιτικός, άκουσε τον Θεό και άνοιξε μία πόρτα της Ιστορίας, να κάνει το προσωπικό του παιχνίδι. Τσακώνεται με την Ολλανδία και την Πορτογαλία, συμμαχεί με την Γαλλία κόντρα στην Ισπανία, προσαρτά στην Βρετανία την Σκωτία και την Ιρλανδία. Σφαγές. Γενοκτονίες. Για ποιο λόγο; Την απάντηση τη δίνει πάλι η Ιστορία. Να την επαναλάβω;

Διαβαστε ακομα:

ΟΙ ΚΑΝΝΕΣ ΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ