ΤΟ ΚΡΑΧ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΟ

 
Το διαβάζεις στην αρχή της ταινίας ή στο τέλος της. Το γράφουν και σε βιβλίο, πριν ξεκινήσεις το μυθιστόρημα. ''Η ιστορία είναι φανταστική, κάθε ομοιότης με πρόσωπα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα... ''. Ο πρόλογος είναι απαραίτητος διότι όσοι διαβάσουν τις παρακάτω αράδες ίσως, λέω ίσως, να κάνουν ''ταυτοποίηση'' του Άξελ Κισίλωφ, με κάποιον δικό μας αντίστοιχο...

Ποιος είναι ο Αργεντινός Κισίλωφ; Πλουσιόπαιδο, από φοιτητής κάργα αντικαθεστωτικός. Αριστερός, και κατά δήλωση του βαθύς μελετητής του Μαρξ. Και ωραίος, γοητευτικός, φωτογενής. Γαλανά μάτια, μοιάζει περισσότερο με χολυγουντιανό σταρ, σε ρόλους εραστή και σκληρού. Το Νοέμβριο του 2013, με το διορισμό του ως νέου υπουργού οικονομικών έγινε πρώτη μούρη στα διεθνή ΜΜΕ. Ποιος Βαρουφάκης, αυτός μετά πήρε σειρά.

Βαρβάτο στέλεχος του περονικού κόμματος της Αργεντινής ο Κισίλωφ, πάντα χωρίς γραβάτα, ενάντια στο κατεστημένο, την ελεύθερη οικονομία και την παγκοσμιοποίηση. Μορφωμένος, άτομο συγκροτημένο, προσωπικότητα της οικονομίας, όχι κάποιος τυχαίος. Και γκόμενος, το πιο σίγουρο. Δεν τον βρήκε στο κλιν η Κριστίνα Φερνάντες, ούτε της προέκυψε από το πουθενά, όταν τον έκανε υπουργό στα 41 του χρόνια. Σε μια κατεστραμμένη οικονομικά Αργεντινή και γι' αυτό από τα τέλη του 1990 έχει παραδοθεί στις τανάλιες του ΔΝΤ.

Κριστίνα Φερνάντες, η κυρία πρόεδρος της Αργεντινής, από το 2007 μέχρι το 2015. Αριστερή κι αυτή, διαδέχθηκε τον σύζυγο της Κίρχνερ (1950-2010), πρόεδρο της χώρας τρία χρόνια πριν αυτός πεθάνει. Η μεγαλοκοπέλλα Χριστίνα Φερνάντες (1953), πολυτραβηγμένη και σιδερωμένη στην κινηματογραφική φάτσα της, έκανε όργια, σκάνδαλα οικονομικά κι ακόμα δεν έχει καθαρίσει από τα χοντρά τραβήγματα με τη δικαιοσύνη. Ένα κάρο κατηγορίες έχει στην πλάτη της, από ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέχρι αρπαχτές και μίζες.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση υποτίθεται έχει αναλάβει να βάλει την μεταμνημονιακή Αργεντινή στην κανονικότητα, στο δρόμο της ανάπτυξης. Και τι έγινε; Η χώρα έσκασε πάλι στα βράχια. Κραχ με υπερυπουργό τον Κισίλωφ, ο οποίος αυτός ήταν ουσιαστικά η υπερεξουσία της Αργεντινής, ο γκαούτσο της οικονομίας, όχι η καρκινοπαθής προεδρίνα της δημοκρατίας. Στην Αργεντινή, όπως π.χ. στις ΗΠΑ και την Γαλλία, το κουμάντο στη χώρα έχει ο πρόεδρος, όχι ο διορισμένος απ΄ αυτόν πρωθυπουργός.

Δίδαγμα. Το ποιος είναι κάποιος, δηλαδή το ποιος παριστάνει ότι είναι, δεν το λαμβάνεις υπ' όψιν. Καμιά σημασία ποια ταμπέλα φοράει, όσο είναι έξω από το χορό. Να τον δούμε τον σπουδαίο όταν πάρει τα κλειδιά του μαγαζιού. Ο πρώην οργισμένος φοιτητής και καθηγητής του πανεπιστημίου στο μάθημα της οικονομίας Άξελ Κισίλωφ, με δάφνες πολιτικές, αστέρι του κόμματος, έγινε τσάρος στην οικονομία χώρας 40 εκατομμυρίων ανθρώπων και τα διέλυσε όλα. Ο απόλυτα συνεπής στην αντίσταση της... γραβάτας, ΄όμως. Γεννήθηκε το 1971, σα σήμερα 25 Σεπτεμβρίου, και ποτέ δεν την φόρεσε. Τη γραβάτα.

Διαβαστε ακομα:

ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ... ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ