ΓΙΑΤΙ ''ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ'' ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Αποφασίσαμε να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη...». Αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα αναφερόταν στην “προκήρυξη” της 17 Νοέμβρη με τίτλο «Άρχισε η κάθαρση» και είχε σταλεί στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
Το να αναμασάς τα γεγονότα δεν λέει τίποτα. Επί της ουσίας, λοιπόν. Έγινε κάποια κάθαρση στην Ελλάδα; Όχι. Απεναντίας, τα σκάνδαλα και οι χοντρές αρπαχτές ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Μπακογιάννη. Μετά και από άλλες δολοφονίες, και γενικά μιας σειράς τρομοκρατικών ενεργειών της 17Ν. Άρα; Απέτυχε πολιτικά η εγκληματική συμμορία, η σκοτώστρα στο όνομα του λαού. Τζάμπα οι φόνοι, που επαναστατικά τους χαρακτηρίζανε «εκτελέσεις».
Σα σήμερα 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τρίτη, το 1989, στις 7.58 το πρωί τρία παιδιά της 17Ν με δύο 45αρια τραυματίζουν θανάσιμα τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Παύλο Μπακογιάννη έξω από το γραφείο του, στην Ομήρου, στο Κολωνάκι. Δυο πισώπλατες σφαίρες και μια χαριστική. Το θύμα τελείωσε μία ώρα αργότερα στον Ευαγγελισμό.
Θεωρήθηκε η πιο θρασεία επίθεση της 17Ν, διότι κτυπήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «...είμαστε το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που όχι μόνο δεν έχει συλλάβει κανέναν, αλλά στο οποίο δίδεται τόσο μεγάλη δημοσιότητα στις απόψεις των τρομοκρατών. Οι Έλληνες τρομοκράτες επιβάλλουν τις προκηρύξεις τους και τους παρέχεται δωρεάν διαφήμιση κι ένας αναγνωρισμένος πολιτικός ρόλος».
Ο Βασίλης Τζωρτζάτος, μέλος της 17Ν, στην κατάθεσή του εμπλέκει στη δολοφονία Μπακογιάννη τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Δημήτρη Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό και Ηρακλή Κωστάρη. «Μετά την εκτέλεση Μπακογιάννη οι Κουφοντίνας, Ξηρός, Κωστάρης ήρθαν πεζή στο αυτοκίνητο που τους περίμενα... ».
Το παρασκήνιο. Αργότερα στην 17Ν θεώρησαν ότι έκαναν λανθασμένη... πολιτική εκτίμηση όταν αποφάσισαν αυτή τη δολοφονία, η οποία στην πραγματικότητα έγινε διότι ο Παύλος Μπακογιάννης (με τον Μίμη Ανδρουλάκη, τότε του ΚΚΕ) θεωρήθηκαν οι αρχιτέκτονες της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΚΚΕ. Θυμίζω ότι το ΚΚΕ, ένα είναι το κόμμα, έφτιαξε και μέχρι τότε έλεγχε τον Συνασπισμό, τον μετέπειτα Σύριζα.
Με την ευκαιρία. Αν δεν δολοφονούνταν ο Παύλος Μπακογιάνης (1935-1989) ο γιος του Κώστας (1978) θα έκανε καριέρα πολιτικού; Σε καμιά περίπτωση. Άρα, ο γιος του δολοφονηθέντα δημοσιογράφου δεν θα γινόταν ποτέ δήμαρχος Καπερνησίου, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος και δήμαρχος Αθηναίων κι άλλων μεταναστών, προσφύγων. Εκτός κι αν δεχθούμε ότι στο Χάρβάρντ σπούδασε πολιτικός και γι' αυτό τον ψήφιζε ο κόσμος. Στην πραγματικότητα την επαγγελματική πορεία του Κώστα Μπακογιάννη την όρισε η 17 Νοέμβρη.
Κάτι ακόμα. Δυο φορές η ΕΣΗΕΑ απέρριψε αίτηση να γίνει μέλος της ο Παύλος Μπακογιάννης. Ο δημοσιογράφος. Η ελληνική αντιδικτατορική φωνή επί χούντας της Deutsche Velle. Μετά τη δολοφονία του το συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματιών δημοσιογράφων τίμησε τον Μπακογιάννη. Και τον Οκτώβριο του 2016 παραχώρησε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ για την παρουσίαση βιβλίου με θέμα τον δολοφόνο του Μήτσο Κουφοντίνα. Στο βιβλίο ο Νο 2 της ''17 Νοέμβρη'', ανάμεσα σε πολλά άλλα, λέει:
- «Πάλι τα ίδια θα 'κανα...».
- «Όποτε η Αριστερά συμφιλιώθηκε με τη Δεξιά εμείς χάσαμε...».
- «Τίποτα δεν πάει χαμένο. Όλα συνεχίζονται...».
Διαβαστε ακομα: