ΧΑΜΑΣ, ΦΑΤΑΧ, ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

 
Χαμάς, Φατάχ, Χεζμπολάχ, Τζιχάντ, Αλ Κάιντα. Λέξεις που συχνά επιτίθενται στην καθημερινότητά μας διότι από τότε που στήθηκε, μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, το κράτος του Ισραήλ δεν έχει στεριώσει η ησυχία εκεί κάτω
Φατάχ. Την έχουμε ξεχάσει από τότε που την ακούμε να αντιμάχεται το Ισραήλ.

Χαμάς. Άλλη παλαιστινιακή οργάνωση, κάποτε η πιο δυνατή, μέχρι που είχε αμφισβητήσει τον Γιασέρ Αραφάτ, τον ηγέτη της Φατάχ και τον είχε κατηγορήσει πως τα είχε κάνει πλακάκια με τους Εβραίους και τις ΗΠΑ.

Έγινε, γίνεται η μεγάλη συμφιλίωση στη Λωρίδα της Γάζας κι οι δύο αντίπαλες οργανώσεις είπαν να φιληθούν σταυρωτά, να τα βρουν σ' όλα, στο όνομα της εθνικής ενότητας.

Χαμάς σημαίνει θάρρος. Την ίδρυσε ο θρυλικός ηγέτης της σείχης Αχμέντ Γιεσίν, ο οποίος ήταν παράλυτος από τα 14 χρόνια του και δολοφονήθηκε το 2004. Εκτός νόμου από το 1989 η Χαμάς είναι αυτή που πρώτη ξεκίνησε τις επιθέσεις αυτοκτονίας με καμικάζι σε βάρος ζωντανών στόχων του Ισραήλ. Με πάντα γεμάτο το ταμείο της από οικονομικές ενισχύσεις απ' όλο τον κόσμο, συντηρεί συστηματικά φτωχούς, ορφανά.

Ο Γιάσερ Αραφάτ της Φατάχ ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι με τον ένοπλο αγώνα δεν βγαίνει άκρη. Ίδρυσε την PLO για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και πλάκωσε τα δημοσιοσχετήστικα ταξίδια στο εξωτερικό. Και απ' εκεί που η CIA τον είχε καταγράψει για αρχιτρομοκράτη ο μακαρίτης πήρε το Νόμπελ Ειρήνης το 1994 αφού ένδεκα χρόνια πριν αναγνώρισε το Ισραήλ και κατάδίκασε την τυφλή βία.

Άλλο έργο η Χεζμπολάχ, που σημαίνει το κόμμα του Θεού, δεν είναι παλαιστινιακή οργάνωση, ιδρύθηκε στο νότιο Λίβανο, όπου κατοικούν πρόσφυγες από την Παλαιστίνη. Πραγματικό κόμμα και εκλέγει βουλευτές στο Λίβανο

Διαβαστε ακομα:

ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ...