Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ... ΧΡΩΜΑ

 
“Οι ερυθρόλευκοι...” λέει ο... πολιτικοποιημένος αθλητικός κονφερανσιέ, όταν αναφέρεται στον Ολυμπιακό. Σωστό. Αφού φοράνε φανέλα με ερυθρό και λευκό χρώμα. Ο δε άλλος, επίσης διαβασμένος ιστορικά και εξαιρετικά καταρτισμένος, λέει ''Οι πράσινοι...” διότι μιλάει για τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, στη φανέλα του οποίου κυριαρχεί το πράσινο χρώμα.

Έτσι πάει. Αν, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ επέλεγε το μουσταρδί, τότε τους πασόκους θα τους αποκαλούσαν οι μουσταρδένιοι, οι σκατένιοι; Και αφού οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται “σοσιαλιστικό” το κίνημα, πάει να πει ότι είναι σοσιαλιστές.

Το χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή ήταν “κόκκινο” και αφού το χρώμα είναι διαφορετικό, από το πράσινο και το μπλε, το κόμμα πολιτικά... διαφέρει από το παλαιοκομματικό σύστημα που το εκφράζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εκτός κι αν κάποιοι μπερδεύουν τα... χρώματα. Βλέπουν μαύρο και νομίζουν ότι είναι άσπρο. Ή έχουν κομματική... αχρωματοψία.

Να μιλήσουμε σοβαρά. Σημασία δεν έχει πως αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας. Πως έχει τιτλοφορήσει ο κόμμα του, τι χρώμα φανέλας φοράει, πως τον χαρακτηρίζουν οι άλλοι, αντίπαλοι κι όχι. Μετράει ποιος είναι στην πράξη. Αν ο κόκκινος είναι πράγματι κόκκινος, αν ο μπλε ενεργεί σύμφωνα με το... χρώμα της φανέλας του. Η αλήθεια είναι πως τα κόμματα διαφέρουν σε πολιτική πρακτική τόσο, όσο οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των... ΠΑΕ οι οποίες στο γήπεδο κυκλοφορούν με φανέλα διαφορετικού χρώματος.

Διαβαστε ακομα:

ΠΟΛΕΜΟΣ, Η ΠΡΩΤΗ ΜΠΙΖΝΑ ΣΤΗ ΓΗ