ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΛΙΑ, ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΕΙΩΜΟ...

 
Κόσμος πολύς στην Σόφια, μέσα και έξω από τον καθεδρικό ναό Σβεντά Νεντέλια, η εκκλησία της αγίας Κυριακής. Είναι η κηδεία ενός κρατικού λειτουργού, παρόντες υπουργοί, στρατιωτικοί, αυλικοί και βέβαια ο ίδιος ο βασιλΙάς Μπορίς. Ο στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης, στις 16 Απριλίου το 1925, είναι να προκαλέσει το θάνατο, και το πέτυχε με το σκοτωμό 160 ανθρώπων, μέσα σ' αυτούς νεκροί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός άμυνας κι άλλα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη.

Ποιος τοποθέτησε τη μπόμπα με 85 κιλά δυναμίτη; Ρώσοι κομουνιστές με τη συνεργασία Βούλγαρων συντρόφων έκαναν τη ζημιά, επειδή το βασιλικό καθεστώς είχε ήδη εκτελέσει δεκάδες κομουνιστές και χιλιάδες είχε συλλάβει. Ο βασιλιάς τυχερός τη γλύτωσε ατσαλάκωτος.

Μην πάμε πιο πίσω από τον 20ο αιώνα. Η τρομοκρατία, η σκοτώστρα τρομοκρατία, αυτή που δεν διστάζει να φάει αθώο κοσμάκη, είναι ιστορία παλιά. Αρχαία. Αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στην Μαδρίτη, στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και μόλις προχθές στη Μόσχα είναι απλά η «συνέχεια», και δεν έχει τέλος.
Διαβαστε ακομα:

ΓΙΑΤΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΖΗΛΕΨΕ ΤΗΝ... ΠΟΛΙΤΙΚΗ