ΑΝ ΖΟΥΣΕ Ο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΠΟΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

 
του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
 
Τρία πρόσωπα με τη μια ξεχώρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έστησε το ΠΑΣΟΚ - τρεις εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Ποιοι ήταν αυτοί; Ο παρλαπίπας Άκης Τσοχατζόπουλος, με... χάρισμα το στόμφο, την άνεση να αραδιάζει μπροστά στην κάμερα ένα οχετό προτάσεων για «σοβαρά» πράγματα χωρίς να λέει τίποτα. Ο αρχισυνωμότης και κατασκευαστής απίστευτων παγίδων σε βάρος της ΝΔ Κώστας Λαλιώτης. Κι αυτός που αν δεν πέθαινε πρόωρα θα ήταν σίγουρα ο Νο1 στο ΠΑΣΟΚ μετά τον Ανδρέα, ο Γιώργος Γεννηματάς. Αυτή ήταν η τρόικα του... κινήματος, το «πρώτο επίπεδο» αμέσως μετά τον Ανδρέα (στη φωτό με τους Τσοχατζόπουλο και Γεννηματά). Ο Κώστας Σημίτης ήταν εκτός πλάνου. Όσοι λαμογιάρανε με τον Ανδρέα έλεγαν πώς μ’ αυτή τη φάτσα  ο Σημίτης, αν γίνει αρχηγός, με το που θα σκάει στο μπαλκόνι, θα διώχνει κόσμο.
 
Τελικά, η τρόικα διασπάστηκε. Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι ο Γεννηματάς ήταν σίγουρος πώς- με εντολή του Ανδρέα - τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Ο Γιώργος Γεννηματάς θεωρείται ο πατέρας του ΕΣΥ. Ως υπουργός Υγείας την περίοδο 1984-87 έδωσε μάχες για να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες περίθαλψης, να εκσυγχρονιστούν τα νοσοκομεία, να δημιουργηθούν κέντρα υγείας. Αλλά τον εκδικήθηκαν οι αρρώστιες. Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου, το 1939, και πέθανε από καρκίνο Απρίλιο του 1994, σα σήμερα 25. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε χάσει από την κακιά αρρώστια την γυναίκα του. Κι αν ζούσε, θα έβλεπε και την πολυαγαπημένη του κόρη Φώφη να παλεύει με τον καρκίνο που την χτύπησε στην ίδια ηλικία, 43, με τη μητέρα της, και στο ίδιο σημείο, το στήθος. 
 
Αν δεν κάνω λάθος ο Γεννηματάς ήταν ο πρώτος πολιτικός που μίλησε δημοσίως για την αρρώστια του. Τον Ιανουάριο του 1992, με αφορμή ένα κρυολόγημα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και λίγες ημέρες αργότερα ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι πάσχει από καρκίνο: «Υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει, δεν είμαι από μάρμαρο. Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο, αλλά θα προσπαθήσω...».
 
Φανατικός καπνιστής ο Γεννηματάς. Κάπνιζε και στους διαδρόμους της Βουλής. Το πάθος αυτό ήταν η αιτία που δεν εξήγγειλε, όπως του ζητούσαν πολλοί, την απαγόρευση του καπνίσματος. Σ' όλες τις άλλες δραστηριότητες ήταν εξαιρετικά αποφασιστικός. Θεωρούνταν ο φυσικός διάδοχος του Ανδρέα και δεν ξέφυγε ποτέ από την ''κομματική γραμμή'', όπως ο Κ. Σημίτης που, όπως συμφωνούσαν όλοι στο ΠΑΣΟΚ, δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός αν ζούσε ο Γεννηματάς.

 

Μετά τη διαγραφή των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας στο ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Γεννηματάς έγινε ένα από τα μέλη της λεγόμενης «Τριανδρίας» (Τσοχατζόπουλος- Γεννηματάς - Λαλιώτης) και εξέφραζε και εκπροσωπούσε τον πρόεδρο σ' όλα τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα, και σε κάθε κομματικό επίπεδο.

Στην ιδιόχειρη πολιτική του διαθήκη ο Γεννηματάς ανέφερε: «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του Έλληνες και τις Ελληνίδες που μου συμπαραστάθηκαν. Εκτός από ευχές, απαιτείται Εθνική συνεννόηση στην κορυφή και διάλογος και Εθνική ομοψυχία στη βάση. Για το Πα.Σο.Κ., το κόμμα που τόσο αγάπησα, εύχομαι ενότητα, περίσκεψη και αποφασιστικότητα. Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη. Με τις ευχές και την άπειρη αγάπη μου, Γιώργος Γεννηματάς».

Διαβαστε ακομα:

Η ΑΓΩΝΙΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ