Η ΕΥΡΩΠΗ, ΟΧΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ, ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 
Είμαστε παραμονές ευρωεκλογών. Είχε πει την κουβέντα που έγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τη θυμίζω ευθύς, απλά τη γράφω στο χαρτί και δεν την αναμεταδίδω από μικρόφωνα σε λαϊκές συγκεντρώσεις. «Ανήκωμεν εις την Δύσιν» είχε πει ο πρώτος μεταπολιτευτικός πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Η χώρα έχει βγει από την επτάχρονη δικτατορία και ο Ανδρέας Παπανδρέου πουλάει κάργα... αντιαμερικανισμό, οργανωμένη συνθηματολογία σε βάρος της Ενωμένης Ευρώπης και υπόσχεται... σοσιαλισμό. Με μια κουβέντα περιγράφω το σκηνικό με το έμπα της μεταπολίτευσης.

 

Τότε, λοιπόν, ο Καραμανλής, ο αρχηγός της δεξιάς, της «εθνικής» παράταξης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Ότι η θέση της Ελλάδος δεν είναι ούτε Ανατολή, ούτε στο μπλοκ των «λαϊκών δημοκρατιών» της Ευρώπης. Δεν το είχε πει σωστά ο Καραμανλής, εννοώ τον κανονικό, τον πεθαμένο, όχι τον συνταξιούχο.

Με την ευκαιρία των ευρωεκλογών βγαίνουν στον αέρα διάφορες τρακατρούκες για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη, την σχέση της, το παρόν και το μέλλον της στην κοινότητα. Μαλακίες το ανάγνωσμα. Το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό. Οικονομικίστικο, πιο σωστά. 
Επί του θέματος. Για ποιο λόγο μπαίνουν στην κουβέντα οι... ιστορικές αναδρομές; Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους  Κατ' αρχήν, και επειδή αναφέρονται στο ιστορικό παρελθόν, δεν ισχύει το «Ανήκωμεν στη Δύση». Ισχύει το αντίθετο. Η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα κι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα και περισσότερο οι Ευρωπαίοι, όχι οι Έλληνες.

 

Μιλάμε ιστορικά. Πολιτιστικά. Παιδί του ελληνικού πολιτισμού και συνέχεια της κλασικής αρχαιότητας, με σφήνα την παρουσία βέβαια και της Ρώμης, είναι η Ευρώπη. Να το πω αλλοιώς. Δεν γέννησε την Ελλάδα η Ευρώπη, το αντίθετο προέκυψε.

 

Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι Ελλάδα. Και δεν μπορεί με τίποτα να το αρνηθεί. Το γνωρίζει πολύ καλά η Ευρώπη του πνεύματος και της τέχνης, της διανόησης και της επιστήμης. Ότι ο παλιός κόσμος, όχι ο νέος κόσμος, οι ΗΠΑ, ούτε ο τρίτος κόσμος, η Αφρική, λέω ότι η «γηραιά» ήπειρος αναγνωρίζει ότι χάρη στην Ελλάδα άνοιξε την πόρτα της Ιστορίας.

Η σημερινή Ελλάδα των κομμάτων και των δανείων δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Ελλάδα, τη μεγάλη και πλανητάρχισσα στον καιρό της. Καμία σχέση η σημερινή μικρή Ελλάδα της μεταπολίτευσης και του αλαλούμ.

 

Λένε κάποιοι τούτες τις ημέρες «Είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι». Ο αρχαίος Έλλην δεν ήταν κοπρίτης. Με το σπαθί του επέβαλλε το καπιταλιστικό δίκαιο του λαού. Δεν ήταν ζήτουλας ο αρχαίος Έλληνας, ούτε λεχρίτης να κατηγορεί κάποιους άλλους λαούς για τούτο και το άλλο.

Διαβαστε ακομα:

ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ, ΕΛΛΗΝΑ