Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ

 

Πολλοί Έλληνες όταν πληροφορήθηκαν την απόπειρα δολοφονίας στον Γρηγόρη Λαμπράκη ένοιωσαν ένα είδος ορφάνιας. Πολύ περισσότερο όταν τελικά υπέκυψε ο λεβέντης, ο πρωταθλητής, ο βαλκανιονίκης, και συνάμα ο φιλάνθρωπος ιατρός. Το κενό που ένοιωσε ο κόσμος το γέμιζε η μαύρη αίσθηση ότι ζούνε σε κράτος όπου έχουν εξουσία και οι παρακρατικοί. Οι ικανοί για όλα. Ένα παρακράτος δημόσιων λειτουργών, αστυνομικών, δικαστικών, στρατιωτικών και βέβαια πολιτικών. Καθάρματα, εμέσματα, πρώην δοσίλογοι, εγκληματίες.

Προγραμματισμένη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αφού είχε καταγγείλει σχέδιο δολοφονίας του, ξεκινάει από το ξενοδοχείο να καλύψει μια απόσταση 80 μέτρων μέχρι το χώρο της εκδήλωσης. .

Οργανωμένη επιχείρηση “εθνικοφρόνων” εν γνώσει της Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης. Σε δρόμους ελεγχόμενους και από τους μπάτσους αποκλεισμένους λόγω της παρουσίας του αριστερού, του “σεσημασμένου” ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Ξεπετάχτηκε ένα τρίκυκλο και ο “πατριώτης” Εμμανουηλίδης κτύπησε στο κεφάλι με λοστό τον βουλευτή της ΕΔΑ. Το παλληκάρι πέφτει στην άσφαλτο. Λίμνη αίματος. Συνέβη 22 Μαϊου σα σήμερα, το 1963. Ο 51χρονος υφηγητής της μαιευτικής κατέληξε μετά από πέντε ημέρες στην εντατική.

Επί κυβέρνησης Καραμανλή έγινε το φονικό και το εκμεταλλεύθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου ο οποίος κέρδισε τις εκλογές. Μία Ελλάδα σχεδόν 20 χρόνια μετά τον πόλεμο βρισκόταν σε κατάσταση εμφυλιοπολεμική. Η φάση ολοκληρώθηκε με τη δικτατορία των συνταγματαρχών, το 1967.

Ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε βιβλίο και με τίτλο «Ζει» ο Κώστας Γαβράς έφτιαξε την ταινία για το αγροτόπαιδο από την Κερασίτσα Αρκαδίας, ένα από τα 18 παιδιά της οικογένειάς του. Για πολλά χρόνια ήταν ακατάρριπτο το πανελλήνιο ρεκόρ 7μ.37 στο μήκος του βαλκανιονίκη και γυναικολόγου Γρηγόρη Λαμπράκη, από τους ολυμπιακούς αγώνες του 1936, στο Βερολίνο.

Διαβαστε ακομα:

ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΛΕΝΗΣ