ΠΕΘΑΝΕ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ

 

Από το αστυνομικό τμήμα του Ίλιον ένας πολύ δικός μου άνθρωπος έλαβε τηλεφώνημα: ''Είστε ο τάδε, του... και της... ''.

- Μάλιστα, είμαι ο τάδε. Τι συμβαίνει;

''Πέθανε ο Νίκος Αναγνωστόπουλος και πρέπει κάποιος να φροντίσει να ταφεί...''.

- Για ποιον μιλάτε;
 ''Για τον πολιτικό, ποιον άλλον Νίκο Αναγνωστόπουλο,,, ''

- Και γιατί τηλεφωνείτε σε μένα; Τον γνώριζα, αλλά δεν έχω κάποια σχέση μαζί του. Πριν πολλά χρόνια μιλήσαμε για τελευταία φορά.

''Σας τηλεφωνούμε διότι ψάχνουμε κάποιον δικό του. Και βρήκαμε πως πριν 20 χρόνια είχατε υπογράψει σε αστυνομικό τμήμα ως μάρτυς του, λόγω της απώλειας της ταυτότητας του...''.

Μάλιστα, κύριε. Πέθανε ξεχασμένος στα 88 του και δεν υπήρχε άνθρωπος να θάψει τον νεαρώτερο στην Ιστορία βουλευτή της Α' Αθήνας, μάλιστα εκλεγόταν πρώτος σε σταυρούς. Έξι φορές βγήκε βουλευτής αλλά ποτέ δεν τον έκανε υπουργό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πολιτικός μηχανικός βραβευμένος στο εξωτερικό ο Αναγνωστόπουλος, ασχολήθηκε μόνο με την πολιτική, διότι είχε φάει την πρέζα στο μπράτσο. Την ένεση της πολιτικής. Δέκα χρόνια πριν το θάνατο του είχε δωρίσει στο δημόσιο όλη την περιουσία του, αξίας 10 εκ. ευρώ.

Γνωστή η ιστορία από τον αποδυτηριάκια της φυλλάδας, με τον μακαρίτη Νίκο Αναγνωστόπουλο. Και η εξήγηση του μεγάλου αριθμού ψήφων που έπαιρνε και άσε να τον ειρωνεύονταν καλοπροαίρετα, ότι πήγαινε όλο σε κηδείες και εμφανιζόταν ως ''φίλος του... νεκρού''. Ποιος να τον... διαψεύσει; Αυτός, όμως, με τις χειραψίες δεξιά κι αριστερά έκανε τις προσωπικές δημόσιες σχέσεις. Μ' αυτά που έγραφα ο γλυκύτατος σαν άνθρωπος Νίκος Αναγνωστόπουλος πέρασε στην Ιστορία ως ''ο φίλος του... νεκρού''. Στη φώτο,με τον Κωστή Στεφανόπουλο.

Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Αρκαδία το 1931, τελείωσε με άριστα το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και πρωτοβγήκε βουλευτής με την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1963, και στη στη συνέχεια, πάντα στην Α΄ Αθήνας με την ΝΔ, πρώτος σε σταυρούς μέχρι και στις εκλογές του  1989. Πέθανε στα 88 του το 2019, σα σήμερα 26 Ιουνίου,

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΤΡΙΑΡΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ