ΑΤΑΚΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ...
Του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Όταν τον Μάρτιο του 1998 ο Κώστας Καραμανλής διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία κορυφαία κομματικά στελέχη όπως τον Γ.Σουφλιά και τον Στ.Μάνο, πολλοί έκαναν λόγο για μία εντυπωσιακή πολιτική κίνηση, ενώ οι παλιές καραβάνες της Βουλής ανέσυραν από τα κιτάπια τους τ ...παραδοσιακό για την περίσταση απόφθεγμα "Αρχηγός δεν γίνεσαι χωρίς διαγραφές΄΄..Ο Κ. Καραμανλής δεν είχε καν συμπληρώσει ένα χρόνο στην ηγεσία του κόμματος. και εκείνο που συζητήθηκε περισσότερο ήταν η τόλμη του να θέσει εκτός κόμματος, αλλά χωρίς διαγραφή αυτόν, και τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο .Μητσοτάκη, τον οποίον καθαίρεσε από τη θέση του προέδρου του Πειθαρχικού. Παρά τις έντονες τότε εσωκομματικές αντιδράσεις,οι πληγές επουλώθηκαν πολύ πριν από τις εκλογές του 2.000, όταν η Νέα Δημοκρατία δυνάμωσε και έχασε με διαφορά δεκάδων χιλιάδων μόνο ψήφων, θέτοντας έτσι τις βάσεις για τη μεγάλη εκλογική νίκη του 2004.
Μεγάλο προτέρημα για ηγέτες η αποφασιστικότητα . Και η πυγμή. Σαν κι αυτήν που επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διαγραφή Σαμαρά, όπως του αναγνώρισαν πολλοί .
Καλό βαθμό έβαλαν οι πολιτικοί παρατηρητές και στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να αποκεφαλίσει το Μάιο του 2008 τον δικό του πρώην πρωθυπουργό λόγω διαφωνίας του με την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της συνθήκης της; Λισσαβόνας, "Κάνε ό,τι νομίζεις, εγώ πράττω κατά συνείδηση", σχολίασε οργισμένος ο Κώστας Σημίτης. Ωστόσο, πολλοί υποστήριξαν ότι η άνοδος μετά από ένα χρόνο του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία ήταν ως ένα μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας και της πυγμής που επέδειξε στη διαμάχη του με τον προκάτοχο του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ..
Επειδή, όμως το ρητό¨"μάχαιραν έδωσας, μάχαιραν θα λάβεις", φαίνεται να ισχύει και στην πολιτική, ο πρώην πρωθυπουργός αφού έχασε την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος, λίγο έλειψε να διαγραφεί από τον Ευ.Βενιζέλο στις 31 Μαρτίου 2014, όταν καταψήφισε ένα πολυνομοσχέδιο που προωθούσε τότε η συγκυβέρνηση Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ. στο πλαίσιο του μνημονίου. Έξαλλος ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισέβαλε στα γραφεία του κόμματος ανακοινώνοντας στους εμβρόντητους συνεργάτες του ότι θα διαγράψει τον κ.Παπανδρέου . Επικράτησε πανικός και έντονη συζήτηση, στο τέλος όμως αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η διαγραφή για να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος.. Ένα χρόνο μετά, όμως,ο Γιωργάκης προχώρησε στην ίδρυση άλλου κόμματος . Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών απέτυχε να εισέλθει στη Βουλή και ο αρχηγός του για να επιβιώσει πολιτικά αναγκάστηκε να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ.
Άτακτα παιδιά οι πρώην... 'Ολοι οι πρώην. Αλλα με τα δικά του όρια ο καθένας. Ο κατά γενική ομολογία μετριοπαθής Γεώργιος Ράλλης είχε επίσης βγει στο αντάρτικο. 'Ηθελε να εκφράσει την αντίθεση του με τους χειρισμούς του Κ.Μητσοτάκη και το Μάιο του 1987 ανεξαρτητοποιήθηκε, αρνούμενος να πολιτευθεί στις εκλογές του 1989. Όμως μετά από πρόσκληση του Κ. Μητσοτάκη επέστρεψε στη Βουλή στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 και του Απριλίου 1990, αλλά το 1993 παραιτήθηκε, διαφωνώντας με την πολιτική για τα Σκόπια. Παραιτήθηκε παραχωρώντας την έδρα που κατείχε στο κόμμα
Δεν είναι ίδιοι όλοι οι πρώην, δεν φαίνεται ,,,
Διαβαστε ακομα: