Ο ΑΛΗΤΗΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ
Η κίνηση του Ρόκυ ήταν ξαφνική. Δεν ήθελε και πολύ να τον στείλει τον εκπαιδευτή του, αρκετή ήταν μια δαγκωνιά. Την έχωσε στο λαιμό και επιτόπου τον τελείωσε. Τι ακριβώς συνέβη ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει. Τι, δηλαδή, είναι εκείνο που ερέθισε τον Ρόκυ να αντιδράσει έτσι μέσα στο κλουβί, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Σίγουρα, όμως, όπως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, κάτι ενόχλησε τον Ρόκυ, την αρκούδα των 320 κιλών και ύψους 2 μ.28. Μια αυτόπτης μάρτυς είπε ότι ήταν απλά ένα δάγκωμα μόνο, καμία άλλη επιθετική κίνηση εκ μέρους του ζώου.
Βεβαίως και η αρκούδα δεν είναι επιθετικό ζώο. Η αρκούδα δεν έκανε αίτηση να προσληφθεί σε τσίρκο, ούτε ζήτησε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε ζωολογικό κήπο. Άντε γαμηθείτε. Δεν γουστάρει τους ανθρώπους η αρκούδα. Δεν είναι σκύλος να προσφέρει υπηρεσίες σε στάνες και μαντριά, ούτε γάτα να σε απαλλάσσει από τα ποντικάκια. Σπιτίσιο ζώο να σου κάνει παρέα. Άντε γαμηθείτε.
Βλέπει άνθρωπο στο δάσος η αρκούδα και στρίβει γωνία, και εξαφανίζεται. Όπως και οι αετοί. Άλλο περήφανο ζώο. Που κι αυτό ζοχαδιάζεται με την παρουσία του ανθρώπου. Κάτι μέσα στον αετό του λέει ότι το δίποδο είναι είναι εχθρός, λέρα είναι, κοπρίζει όπου κυκλοφορεί. Ζημιά κάνει όπου σταθεί, ρυπαίνει και μολύνει χώμα και αέρα ο άνθρωπος. Γι’ αυτό και ο αετός δεν γουστάρει να ξαναπετάξει πάνω από περιοχή όπου έχει κουσουμάρει κάποιον. ''Φτού σου, πούστη, πάλι μπροστά μου μπάνισα άνθρωπο…'', σκέπτεται ο αετός και αμέσως πλανάρει ανάποδα, να απομακρυνθεί από το σκατιάρη.
Εκτός κι αν μιλήσει η γαμημένη ανάγκη της πείνας. Γι’ αυτή τη γαμημένη τροφή οι πάντες στον πλανήτη χάνουν την αξιοπρέπειά τους. Τις αρχές τους. Το είπανε και οι πολιτικοποιημένοι. Όλα περνάνε από το στομάχι. Αυτό, το στομάχι γεννάει επαναστάσεις, κινήματα, ανατροπές, ταραχές. Έτσι είναι. Μιλάει το στομάχι, όχι το κεφάλι. Όχι το πνεύμα. Δεν περνάνε όλα από τον εγκέφαλο. Δεν τα ροκανίζει όλα ο εγκέφαλος, κάποια πράγματα στα αφήνει αναπάντητα, άλυτα και γι’ αυτό μια ζωή θα γαμιέσαι. Μη ξεφεύγουμε.
Η καλύτερη αρκούδα για τις ανάγκες του Χόλυγουντ ήταν ο Ρόκυ. Όλοι συμφωνούσαν σ’ αυτό. Γαμημένοι. Όχι, ρε, τον γίγαντα Ρόκυ να τον χρησιμοποιούν κομπάρσο, κασκαντέρ, ένα τσιρκοειδές αντικείμενο. Και να μη τους πιάνει το δέος απέναντι στο τεράστιο, τούτο το αιώνιο σύμβολο άγριας ζωής, την αρκούδα. Αυτό το απίστευτο ζώο με μια μοναδικότητα ανεξήγητη από την επιστήμη. Μιλάμε για την καφέ αρκούδα την οποία όλες οι θρησκείες όφειλαν να αντιμετωπίζουν με ιερότητα. Μην πω να υποκλίνονται μπροστά στην αρκούδα με σεβασμό συνειδητό και απέραντο,
Δεν υπάρχει ζώο που πέφτει σε χειμερία νάρκη, όπως η καφέ αρκούδα, και όσους μήνες κρατάει ο ύπνος της αυτή ούτε χέζει, ούτε κατουράει. Κι όλα της τα… άχρηστα απόβλητα τα μετατρέπει σε χρήσιμα. Φοβερά πράγματα. Μυστικός, απόκρυφος και μέχρι σήμερα όχι αποκωδικοποιημένος ο φυσικός μηχανισμός που διαθέτει αυτό το θαύμα της φύσεως, η αρκούδα. Κι εσύ, σκατομπινέ, αιχμαλωτίζεις από πιτσιρίκα την αρκούδα και την υποβάλεις σε βασανιστήρια, να την εκπαιδεύσεις σε χορεύτρια. Πούστη. Συχαμένε, αιώνιε αλήτη.
Υπάρχει σήμερα ένα ράντσο στην Καλιφόρνια που «εκπαιδεύει» άγρια ζώα και τα προμηθεύει για τις απαιτήσεις ταινιών του Χόλυγουντ. Λιοντάρια, τίγρεις, λεοπαρδάλεις, κούγκαρ. Κάποιοι πούστηδες πάνε στην Αφρική, τα αρπάζουν, αφού τα παγιδεύσουν, και τα πακετάρουν για να τα καθίσουν μετά στο… θρανίο του σχολείου, να τα μάθουν ''γράμματα'', να κάνουν νούμερα, τούμπες, άλματα, να πουλάνε θέαμα. Ακόμα και να φιλάνε ματς μουτς ανθρώπους. Φοβερά πράγματα. Τι είναι αυτό, ρε; Να παριστάνουν τον ηθοποιό, τον χορευτή, τον αρτίστα, τα λιοντάρια και οι μαϊμούδες, τα άλογα και οι αρκούδες.
Για όλα αυτά χρειάζεται «εκπαίδευση». Δεν είναι αυτός ο σκοπός ζωής του τετράποδου, είναι μόνο να αποφύγει τον κίνδυνο από πιο το ισχυρό ζώο και να βρει τροφή. Όχι, λέει ο πούστης, ο νταβατζής της φύσης, ο άνθρωπος. Να μην ασχολείται με την τροφή, εγώ την εξασφαλίζω, αρκεί να βγάζω μεροκάματο από το ζώο. Και εκπαίδευση, βέβαια, σημαίνει ξύλο. Αλύπητο ξύλο. Με τον αδίστακτο εκβιασμό στην ανάγκη του ζώου για τροφή. Άσε το φάρμακο που πέφτει. Κάργα. Τα δηλητηριάζουν τα ζώα, ουσιαστικά τα «ευνουχίζουν» γενετικά, να σπάσουν τις ορμές τους, να σκοτώσουν τα αντανακλαστικά τους ώστε να καθίστανται ακίνδυνα στην πίστα και στο κλουβί μέσα του show. Βλέπεις λιοντάρια και έχουν συμπεριφορά κοτόπουλου, προβάτου. Εντελώς ναρκωμένα. Παραδομένο το θηρίο της ζούγκλας. Την ελεύθερη ζωή που εκφράζει το πλάσμα της ζούγκλας την έκαναν τσατσιλίκι στα μέτρα τους οι άνθρωποι. Αυτό είναι. Τσάτσο και λαμόγιο μετατρέπουν νταηλίκι το ζώο.
Ο Ρόκυ ήταν ένας σταρ. Ο καλύτερος αρκούδος για τον κινηματογράφο. Το κακό έγινε όταν πριν από μήνες γυρίζανε μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Will Ferrell, τον γνωστό κωμικό. Με τον Ρόκυ μαζί ο εκπαιδευτής του είχε περάσει ατέλειωτες ώρες. Και; Μήπως νόμισε ο μαλάκας ότι ο αρκούδος έγινε άνθρωπος, επειδή κάνανε παρέα, όμως χωρίς να έχει επιδιώξει κολλητηλήκια το ζώο;
Βεβαίως, το «εκπαιδευμένο» ζώο μπορεί να σε… κοιμίσει. Εσύ, δηλαδή, να παραμυθιαστείς ότι γίνατε φιλαράκια, ότι σ’ έχει ανάγκη, κι ακόμα ότι το ζώο ξέκοψε από τη βιολογική του ταυτότητα. Και επειδή η αρκούδα είχε πια παρασυνηθίσει να ζει με τον κόσμο των ανθρώπων, να μη νοιώθει απειλή και κυνηγημένη. Να, όμως, που έγινε η ζημιά. Και γκαπ ανοίγει το στόμα του ο Ρόκυ, αυτό ήταν. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο να γλυτώσει άνθρωπος έτσι και τον δαγκώσει στο λαιμό αρκούδα. Χέζεται επάνω του από το φόβο όποιος αντικρύσει την αρκούδα ξαφνικά, κι αν την δει να σηκώνεται όρθια στα δυο πισινά της πόδια, μήπως μείνει σέκος εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι μόνο ο όγκος της, αυτός το μαλλιαρό μέγεθος, είναι και η δύναμή της. Άλλο ότι η αρκούδα συνηθίζει να σηκώνεται όρθια, όχι από πνεύμα επιθετικότητας, αλλά να κόψει κίνηση, τι παίζει μπροστά της.
Η αρκούδα δεν κάνει επίθεση. Και το δολοφονικό δάγκωμα του Ρόκυ δεν θεωρήθηκε επιθετική κίνηση εν ψυχρώ. Κάτι τον πείραξε τον Ρόκυ, κάτι τον ενόχλησε με φταίχτη τον μαλάκα τον εκπαιδευτή, βέβαια. Ο εκπαιδευτής πρέπει να έκανε την μαλακία. Στο φινάλε, για να ξέρουμε τι λέμε, όταν βρίσκεσαι δίπλα σε άγριο ζώο, όσο έμπειρος κι αν είσαι, όσες προφυλάξεις κι αν πάρεις, πάντα είσαι στο ρίσκο. Τι έγινε τον περασμένο μήνα στο Κίεβο;
Ένας 27χρονος έκανε το λάθος να ανέβει στην κλούβα και να πλησιάσει περισσότερο την αρκούδα για να την… φωτογραφίσει. Τον κατασπάραξε το ζώο. Γιατί; Πού να ξέρεις. Φοβήθηκε, τρομοκρατήθηκε. Πιθανόν ο… φωτογράφος να έκανε μια περίεργη κίνηση που η αρκούδα με το δικό της DNA την ερμήνευσε διαφορετικά. Δεν ξέρεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν φταίει το ζώο. Όπως δεν φταίει που το έβαλαν σε κλουβί. Πούστηδες.
Με το που έριξε τη δαγκωνιά ο Ρόκυ στον θηριοδαμαστή του οι άλλοι «εκπαιδευτές» πέταξαν σπραίυ στην μούρη του αρκούδου κι αυτός υποχώρησε. Όταν η αρκούδα δάγκωσε τον… ιπτάμενο φωτογράφο στο Κίεβο έριξαν στο ζώο κουβάδες με νερό, ψωμιά, μπουκάλια, οτιδήποτε για να του αποσπάσουν την προσοχή. Δεν έγινε τίποτα. Αφού έφαγε τη δαγκωνιά ο άλλος, πήγε αδιάβαστος.
Κι έρχομαι στην Εγνατία Οδό. Τι θα γίνει μ’ αυτό το αίσχος. Κάθε τόσο τραυματίζεται ή σκοτώνεται μία αρκούδα στην προσπάθειά της να διασχίσει την Εγνατία Οδό για να βρει τροφή. Τι άλλο; Τις προάλλες συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο και παρασύρθηκε μια μάνα, μια μάνα αρκούδα μαζί με το πιτσιρίκι της. Ευτυχώς δεν σκοτώθηκαν. Είναι στο ίδιο σημείο, στα Γρεβενά, που οι… αρμόδιοι πρέπει να ενδιαφερθούν για την ακαταλληλότητα του φράκτη στο δρόμο για να διευκολύνεται το πέρασμα της αρκούδας.
Οι πληθυσμοί των ανθρώπων όλο και αυξάνουν. Ανεξέλεγκτα. Από την άλλη μειώνονται δραστικά μέχρι τα όρια της εξαφάνισης τα ζώα. Τι είναι αυτό. Ούτε 300 καφέ αρκούδες υπάρχουν σ’ όλη την Ευρώπη από τις οποίες οι μισές είναι στην Ελλάδα.