Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

 

Δεν υπάρχει σωστή πρόβλεψη. Κατεδαφίζω κτίρια. Σου καθαρίζω την στοιχηματική σκέψη. Και μη βιαστείς να με σχολιάσεις ως αρνητικό, αντιδραστικό, αιρετικό. Όχι τέτοια πράγματα.

Επαναλαμβάνω και δεν παίζω με τις λέξεις. Βάζω τόσες μάρκες στο τραπέζι. Γνωρίζω πριν κάτσει η μπίλια στον τροχό ποιο νούμερο θα προτιμήσει; Ούτε ο Θεός. Κανείς δεν το ξέρει.

Ποια πρόβλεψη τσαμπουνάς, λοιπόν. Παίζεις το τάδε αλογάκι στη κούρσα. Ξέρεις εκ των πρότερων ότι θα τερματίσει πρώτο; Το ότι είναι φαβορί, το ταχύτερο άλογο, το καλύτερο στη συγκεκριμένη διαδρομή, και ο αναβάτης ο πιο γάτος, όλα αυτά δεν αποτελούν πρόβλεψη. Όλα αυτά είναι δεδομένα, τα οποία βέβαια λαμβάνεις υπ’ όψιν σου, όμως δεν είσαι σίγουρος ότι θα επαληθευθούν. Ότι θα επιβεβαιωθούν.
Ακόμα, όμως, κι αν επιβεβαιωθούν τα όποια λογικά και βάσιμα δεδομένα, πάλι δεν λες ότι πρόβλεψες... σωστά. Γιατί; Επειδή η επιτυχία στην πρόβλεψη δεν είναι προσωπική, με την έννοια ότι ο παίκτης δεν συνέβαλε ούτε σε ποσοστό απειροελάχιστο να προέλθει το αποτέλεσμα που ανέμενε.

Ο Ολυμπιακός π.χ. είναι η καλύτερη ομάδα από την αντίπαλο, ένα. Παίζει στο Καραϊσκάκη, δυο. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τρία. Καίγεται για τη νίκη, τέσσερα. Ο διαιτητής είναι σπαθής, πέντε. Όλα αυτά είναι δεδομένα. Κι ένα ακόμα ότι με τον συγκεκριμένο τάδε αντίπαλο ο Ολυμπιακός έχει παράδοση, μόνο νίκες. Λοιπόν;

Θα μιλήσεις για πρόβλεψη ''σωστή''; Έφθασα στο φινάλε. Στο στοίχημα η μαεστρία είναι το σωστό, το πετυχημένο, το αποδοτικό ποντάρισμα. Αυτό ναι, αν σου λέει κάτι. Και αναφέρομαι σ’ όλο το φάσμα του τζόγου.
Άλλο κεφάλαιο είναι η πρόβλεψη, άλλη η τέχνη του ποντάρειν. Να το πω διαφορετικά. Δυο τζογαδόροι, άσχετοι μεταξύ τους, με την ίδια κάβα, έχουν όμοια πρόβλεψη, ποντάρουν το ίδιο ποσό στο ίδιο στοίχημα κι όμως κερδίζουν στη τελική διαφορετικό ποσό. Γιατί; Είχαν κάνει διαφορετικό ποντάρισμα. Με τα ίδια λεφτά παίζεις κι έτσι, κι αλλοιώς, κι αλλοιώτικα.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΕΛΕΕΙΝΕΣ ΦΑΤΣΕΣ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ