ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ, ΟΧΙ ΠΡΕΖΟΝΙΑ

 

Πως και πως περιμένω το παγκόσμιο κύπελλο. Έτσι το λέγαμε εμείς οι παλιοσειρές. Παγκόσμιο κύπελλο και το λουρί της μάνας. Κανένα πρόβλημα για εμάς τους ποδοσφαιροποιημένους, όπως λέμε πολιτικοποιημένους, σήμερα να το λένε μουντιάλ. Δεν θα κολλήσουμε στο όνομα. Για μπάλα μιλάμε, που είναι παγκόσμια μητέρα και διεθνιστική αγία. Πασών θρησκειών, γλωσσών, κοινωνιών. Δεν μιλάμε για την Μακεδονία, το όνομα της οποίας θα το φορέσουν οι σύντροφοι Σκοπιανοί, με την άδεια των αγωνιστών Καρανίκα, Φλαμπουράρη και σία.

Βεβαίως εν όψει μουντιάλ δηλώνω ποδοσφαιροποιημένος, όχι και ποτέ πολιτικοποιημένος. Ποδοσφαιροποιημένος και τζογαδόρος, όχι και ποτέ πρεζόνι. Σε καμιά περίπτωση.

Το ποδόσφαιρο και το κουμάρι είναι κομμάτι της ζωής μου. Της καθημερινότητας μου. Ένα προσωπικό μου νταηλίκι να ξεφεύγω από το μαγκανοπήγαδο, που λένε οι κουλτουριάρηδες. Με υγεία, ε; Είπαμε. Όχι μαστούρα, όπως ο πολιτικοποιημένος, για να κάνουμε ταμείο.

Με τις διαδηλώσεις και τις άλλες σχετικές ''κινητοποιήσεις'', σε δουλειά να βρισκόμαστε, ο πολιτικοποιημένος παίρνει τη δόση του. Junkie είναι. Άσε να θαρρεί ο ίδιος ότι κάνει επανάσταση, αντίσταση, αναβάθμιση, αναδάσωση. Ότι αγωνίζεται, ότι διεκδικεί. Πέη μπλου. Δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Δεν σκοράρει. Δεν κερδίζει. Σα να σπρώχνει ντουβάρι με τα χέρια.

Η κουβέντα απευθύνεται σε τζογαδόρους. Όχι σε θύματα, όχι σε εθισμένους, όχι σε αέρα πατέρα χαρτοπόλεμος πολιτικοποιημένους. Ξέρουμε γιατί παίζουμε, γιατί χάνουμε.

Είμαι στην αναμονή του μουντιάλ. Γιατί είμαι σίγουρος πως θα εισπράξω και θα απολαύσω ποδόσφαιρο. Ποιοτικό και χορταστικό. Από επαγγελματίες κορυφαίους. Θέαμα συναρπαστικό long play, το ένα παιχνίδι καπάκι μετά το άλλο. Αυτή είναι η πνευματική υπεροχή του ποδοσφαιροποιημένου από τον πολιτικοποιημένο. Δεν έχει αντίπαλο. Δεν χρειάζεται αντίπαλο για να δώσει νόημα ύπαρξης.

Το ίδιο και ο τζογαδόρος, ο κουμαρτζής που λέγανε οι αλητόφατσες του παλιού καιρού. Έτσι που λες, μάστορα. Ο τζογαδόρος, ο συνειδητός και αξιοσέβαστος, δεν έχει ομάδα. Ποτέ. Ούτε αντίπαλο. Και τον μπουκ δεν τον βλέπω, ούτε με τούτον είμαι στην κόντρα. Αυτά ξεχάστε τα. Αυτά δεν υπάρχουν.

Φοβερό, ε; Παίζεις για πάρτη σου. Ποντάρεις εδώ κι εκεί, όπου αποφασίσεις εσύ, μόνο εσύ, και δεν είσαι με κανέναν. Και συνάμα δίνεις τις εξετάσεις σου στην αυτή εξοχότητα σου. Να, η Αποκάλυψη Τώρα, μοναδικός αντίπαλος του τζογαδόρου είναι ο εαυτός του.