ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΛΙΝΑΤΣΕΣ

 

Παίζεις στοίχημα. Δεν ποντάρεις στο κουτσό άλογο. Εκτός κι αν δίνει φράγκα στην ήττα του. Στον αποκλεισμό του.

Τα λέμε σχεδόν τηλεγραφικά. Όχι πολλά λόγια. Σα να είμαστε εκκλησιάζουσες σε μπαρμπούτι. Σε χαρτοπαιξιά. Κουβέντες μετρημένες. Ούτε καν. Η επικοινωνία γίνεται κωδικά. Συνθηματικά.

Επί του θέματος. Μουντιάλ. Όχι πάει πέρασε και το ξεχάσαμε κιόλας. Μας έδωσε τα μαθήματα του, κι εμείς οι καλοί μαθητές τα χωνέψαμε για τακαλά. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.Πιο επάνω ράφι δεν υπάρχει στην παγκόσμια μπάλα. Κι όμως! Ακόμα και στο επίπεδο μουντιάλ, στην τελική του φάση, παρακαλώ, κυκλοφορούν και ομάδες χαμένες από χέρι. Άδειο τραίνο πάνε, άδειο τραίνο φεύγουν. Στο καλό και τα ξαναλέμε μετά από τέσσερα χρόνια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μουντιάλ και με ομάδες που κατεβάζουν το επίπεδο του ανταγωνισμού. Ομάδες που δεν θα πάρουν βαθμό, που θα ‘ναι τρισευτυχισμένες να πετύχουν ένα γκολ. Τα είδαμε και στην Ρωσία.

Δεν κατηγορούμε κανέναν. Δεν καταγγέλλουμε. Δεν ζητάμε ευθύνες. Τι μαλακίες είναι αυτές; Η κουλτούρα των διαδηλώσεων και της αντίστασης στο κατεστημένο είναι έξω από τη λογική του τζόγου. Απλά ο παίχτης παρατηρεί στον ορίζοντα και αναλόγως ενεργεί.

Το ερώτημα είναι γιατί εμφανίζονται μέσα στις “32” του μουντιάλ και ομάδες- καφενεία. Και από χώρες, μάλιστα, με προϊστορία, με παίκτες φιρμάτους στην ενδεκάδα, άρα υψηλού επιπέδου, και με προπονητή έμπειρο. Κι όμως, στο γήπεδο βλέπεις ομάδα πατσαβούρα, όχι αντίπαλο αξιόμαχο, όχι απαιτητικό. Τι συμβαίνει.

Λείπει η σοβαρότητα. Αυτό είναι. Αυτή είναι η τζογαδόρικη προσέγγιση στο φαινόμενο. Κοτζάμ Αργεντινή σε έκδοση μαϊμού (φώτο). Πιο σωστά να μην είναι Αργεντινή. Να τρως στη μάπα Πολωνία για λύπηση. Γιατί μήπως η Βραζιλία το 2014 ήταν ομάδα; Καφενείο ήταν. Γι’ αυτό άρπαξε την επτάρα.

Τι θα πει η απουσία σοβαρότητας; Τα πράγματα μιλάνε μόνα τους. Μιλήσανε ήδη και χωρίς υπότιτλους στην οθόνη. Δεν έγινε επαρκής και ουσιαστική προετοιμασία στη φραπεδιάρικη ομάδα. Κάποιοι φοράνε την ίδια φανέλα σε ρεμπέτ ασκέρι και όπως κάτσει η δουλειά, έκατσε. Αυτό είναι το καφενείο, που λέμε. Πες το και ψησταριά, μπυραρία, ουζάδικο, δεν θα τα χαλάσουμε.

Εθνική ομάδα είναι υπόθεση της κάθε τοπικής ΕΠΟ. Όταν, λοιπόν, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας είναι της πλάκας ιστορία και για γιαουρτόπιτες, τότε πιθανότατα αυτό να επηρεάζει αποφασιστικά την συνεκτικότητα και την αγωνιστικότητα της ομάδας στο μουντιάλ.

Αυτή είναι η αλήθεια. Το μουντιάλ έχει και σάπιο πράμα. Άλλο αν δεν το βλέπουν κάποιοι διότι συμπαθούν την τάδε ομάδα, διότι περιμένουν αποτέλεσμα από την δείνα ομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ