ΗΤΑΝ «ΒΡΩΜΙΚΟΣ» Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΙΝ 52 ΧΡΟΝΙΑ

 

So what? Η μανία των Αμερικανών να σκαλίζουν το παρελθόν δεν παίζεται με τίποτα. Κι όλο το παιχνίδι γίνεται για να γεννήσουν stories. Να πουλήσουν αποκλειστικότητες. Να εντυπωσιάσουν. Γνωστή η συνταγή, το story να αφορά υψηλής αναγνωρισιμότητας άτομα, πολυμεταχειρισμένα γεγονότα, πασίγνωστα, πολυδιαβασμένα από τον κόσμο.

Ήταν σικέ η συνάντηση του αιώνα, στις 11 Μαρτίου το 1964, ανάμεσα στον παγκόσμιο πρωταθλητή Σόνυ Λίστον, ένα αρχικάθαρμα του κερατά, και του μυθικού Κάσιους Κλαίη, πριν ακόμα ασπαστεί το Ισλάμ και πάρει το όνομα Μωχάμεντ Άλη.

Ένας Αλέξης Κούγιας στις ΗΠΑ άρχισε να ψάχνει διότι κάτι άκουσε, κάτι υποψιάστηκε από κύκλους της μαφίας ότι η σύγκρουση των δύο νέγρων γιγάντων για το παγκόσμιο στέμμα στην κατηγορία βαρέων βαρών ήταν αβαβά και στο παιχνίδι μπήκε το FBI. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Θα τρομάξει κάποιος από τις ατάκες που τότε είχαν βγει από το στόμα του εγκληματία, φάτσα σκέτου βαρυποινίτη, Σόνυ Λίστον και του ολυμπιονίκη της Ρώμης, το 1960, Κάσιους Μάρκελου Κλαίη, που αμέσως από ερασιτέχνης έγινε επαγγελματίας.

Το FBI, λοιπόν, διαπίστωσε ότι ο Κλαίη είχε κερδίσει διότι, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, μετά από εντολή της μαφίας ο Σόνυ Λίστον δεν κτύπησε το ματς για να διατηρήσει τον τίτλο του. Και κάποιοι αφελείς έγραψαν ότι ιστορικά αυτή η αποκάλυψη θα ζημιώσει το θρύλο του Μωχάμεντ Άλη.

Ανοησίες. Ο Μωχάμεντ Άλη είναι ο κορυφαίος της Ιστορίας πυγμάχος. Δεν μειώνεται με τίποτα η αξία του επειδή πήρε, αν πήρε, ένα βρώμικο αγώνα.

Αυτή είναι μία από τις σελίδες του χοντρού βιβλίου ζωής του Μωχάμεντ Άλη, με αφορμή την επέτειο της γέννησης του το 1942, ήρθε στη ζωή σα σήμερα 17 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ξεχάστε τον Κάσιους Κλαίη είμαι ο Μοχάμεντ Αλη