Η ΜΑΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΣΤΗΝΕΙΣ ΕΝΑ ΜΥΘΟ

 

Οι Αγγλοι έκαναν διαχρονικά ολο το παιχνίδι της επικοινωνίας στο ποδόσφαιρο. Στο soccer. Ακόμα κι αυτή τη λέξη είναι δικής τους έμπνευσης που όταν τη χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι, τους επιπλήττουν ή, τους σνομπάρουν οι Αγγλοι. SOCCER, λέξη σύνθετη, προέρχεται από τα τρία πρώτα γράμματα δυο λέξεων. SOCial CERemony, δηάδή κοινωνική εκδήλωση, όπως χαρακτηρίστηκε αρχικά το football πριν καταλήξουν σ’ αυτό το όνομά.

Υπάρχουν δεκάδες τέτοιου τύπου θέματα που γυρνάνε στο μυαλό μου, με αφορμή την επέτειο σήμερα των 44 χρόνων από την «απόκρουση του αιώνα», όπως πέρασε στην Ιστορία εκείνη του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ στο μουντιάλ του 1970. Πολύ καλή αποκρουση, δεν λέω, αλλά για το επίπεδο του τερματοφύλακα της Στόουκ Σίτυ ήταν μάλλον μια απόκρουση ρουτίνας.

Ο ίδιος ο Μπάνκς έχει κάνει καλύτερες επεμβάσεις, όπως άλλωστε υπάρχουν άλλοι που έσωσαν δυσκολότερες καταστάσεις με πιο ακροβατικό τρόπο. Μόνο που μπορεί να μην ήταν Αγγλοι. Είπαμε. Δεν είπαμε; Οι Άγγλοι ξέρουν το παιχνίδι. Την έστησαν, λοιπόν, τη θεματάρα και ξετύλιξαν ένα μύθο που κρατάει μέχρι τις ημέρες μας. Μπανκς η τερματοφυλακάρα. Πελέ ο μεγαλύτερος παίκτης του κόσμου. Η σχεδόν τέλεια κεφαλιά και η τέλεια απόκρουση. Σε παγκόσμιο κύπελλο, σε νοκ άουτ φάση.

Εχει γαρνιριστεί η ιστορία και με έναν διάλογο:

Πελέ: «Νόμιζα, ότι μπήκε γκολ»
Μπανκς: «Μαζύ με μένα είμαστε δυο που πιστεύαμε ότι μπήκε γκολ».
Παρέμβαση Μπόμπυ Μουρ: «Μπάγκσυ, έχεις γεράσει, παληότερα θα είχες πιάσει την μπάλλα».

Ετσι που λες. Ανοίγεις να διαβάσεις το Σα Σήμερα και σου σκάει φάτσα κάρτα η «Απόκρουση του αιώνα». Τρίχες κατσαρές. Πρόκειται για έναν ακόμα μύθο.

Μια τελευταία κουβέντα που την προσφέρει στους αναγνώστες του αποδυτηριάκια ένας τερματοφύλακας. Η τελευταία λύση του τερματατζή είναι να μπλονζάρει. Όπως στο λέω. Πρωτίστως σημασία έχει η θέση που παίρνει, μετά η συνεννόηση που έχει με τους αμυντικούς του για να μη μείνει εκτεθειμένος. Και τελευταία η ξάπλα! Σκέφτηκες όταν ακούς τον σπηκερ για τριπλή επέμβαση, ότι πιθανόν να χρειάστηκαν τρεις, επειδή ο γάντιας έκανε τα λάθος πράγματα από την αρχή και μετά έτρεχε να τα διορθώσει;

Διαβάστε ακόμα:

Οι παραγκουπόλεις γεννάνε παικταράδες