TO ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Πηγή: INTIME
 

Η Ελλάδα έχει δείξει το δρόμο. Ο αποδυτηριάκιας το έχει πει. Και το υπογράφει για μια φορά ακόμα. Η κατάκτηση του Ευρω 2004 από την Ελλάδα έχει γίνει ευαγγέλιο για τις μικρές ποδοσφαιρικές δυνάμεις που βρίσκονται στα βιτρινάτα τουρνουά. Μουντιάλ και σία.

Δεν υπάρχει προπονητής στον κόσμο, που κάθεται στον πάγκο μικρής ομάδας και να μην μελέτησε την τακτική του Ρεχάγκελ με την εθνική Ελλάδος στην Πορτογαλία πριν 12 χρόνια. Τι έγινε; Πώς έγινε; Να πάρει απαντήσεις για την πορεία της Ελλάδος μέχρι τον τελικό, όταν αντιμετώπισε ανώτερους αντιπάλους.

Να σου πω τι έχει συμβεί μ' αυτό το καφενείο η Ελλάς. Την εθνική ομάδα της Ελλάδος που μια ζωή ήταν καφενείο. Άσχετα αν είχε παικταράδες, ανώτερης κλάσης από τους σημερινούς. Ήταν ένα καφενείο, χωρίς πλάκα. Όπως καφενείο ήταν και η ΕΠΟ. Ασόβαρο μαγαζί.

Κληρώνει κάποιος Ρεχάγκελ. Στην τύχη τον βρήκαμε. Στην τύχη μας βρήκε. Όπως το λέω. Ξεκινάει η εθνική τα προκριματικά του Ευρω 2004 σε όμιλο με Ισπανία, Ουκρανία, Έυρε. Φοβερά πράγματα.

Πρώτο ματς στη Λεωφόρο και στο 8 κιόλας ο Ραούλ κάνει το 0-1 για την Ισπανία, που τελικά κερδίζει 2-0. Δεύτερο ματς στην Ουκρανία, το αυτό. Δύο μηδέν η Ουκρανία. Πού πάω, σου λέει ο Ρεχάγκελ.

Μετά από εκείνες τις δύο ήττες ξεκίνησε το έργο της συμμορίας. Προπονητής και Ζαγοράκηδες άλλαξαν αίματα. Έγιναν “αδελφοποιτοί”. Κατσουράνηδες και Καραγκούνηδες, Μπασινάδες και Δέλλες από τη μία ήθελαν καριέρα στην Ευρώπη και από την άλλη ο Ρεχάγκελ την μεγάλη διάκριση. Όσο γίνεται. Όχι, βέβαια, μέχρι την κατάκτηση του Ευρω. Ε, όχι κι αυτό. Ουδείς περίμενε κάτι τέτοιο.

Ο Γερμανός, αυτός ο βόρειος με μεσογειακό ταμπεραμέντο, κέρδισε τους παίκτες. Ναι, ό,τι πεις εσύ, του είπαν Βρύζες και Χαριστέες, Νικοπολίδηδες και Σεϊταρίδηδες. Έτσι ψήθηκε αυτή η κωλοπετσωμένη ομάδα. Έτσι άρχισε να ανεβαίνει το ασανσέρ. Η ομάδα δεν ξανάχασε, προκρίθηκε στα τελικά του Ευρώ, όπου κέρδισε δύο φορές, στο πρώτο και τελευταίο ματς, την διοργανώτρια Πορτογαλία και σα σήμερα 4 Ιουλίου το 2004 σήκωσε το γαμημένο.

Διαβάστε ακόμα:

Συμμορίτικη εθνική ομάδα, όχι εγκληματική οργάνωση