ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΧΑΡΟΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑΝΑΤΟΥ

 

Με το σπαθί στο χέρι ο πολεμιστής γνωρίζει το θάνατο. Ένδοξος θάνατος. Ηρωικός. Ίσως, ποιος να ξέρει, να τον αποζητούσε, να είχε επιλέξει ο ίδιος το τέλος του στο πεδίον της μάχης.

Από βόλι αστυνομικού πέφτει νεκρός ο λαϊκός αγωνιστής και η μνήμη του γίνεται αιώνια. Αποθεωτικός ο θάνατος του ηθοποιού που αφήνει την τελευταία του πνοή επάνω στη σκηνή. Το ίδιο και ο μαέστρος με τη μπαγκέτα στο χέρι, ενώ διηύθυνε την ορχήστρα.

Η Ιστορία του ΠΑΟΚ δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Ούγγρο Γκιούλα Λοράντ. Τον προπονητή του πρώτου του πρωταθλήματος, το 1976. Που πέθανε στον πάγκο, στο πρώτο ημίχρονο αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Συνέβη σα σήμερα, 31 Μαΐου, το 1981.

Από το πρωί ο 58χρονος Γκιούλα δεν αισθανόταν καλά, το φρόνιμο θα ήταν να πάει σε γιατρό, ίσως να τον κρατούσαν σε νοσοκομείο. Έκανε το κορόιδο, δεν είπε τίποτα σε κανένα... Ήξερε ότι ένα ντέρμπυ με τον Ολυμπιακό ήταν παιχνίδι ξεχωριστής σημασίας για τον ΠΑΟΚ... Λόγω του ιστορικού «επεισοδίου» της μεταγραφής που ποτέ δεν έγινε στον Ολυμπιακό, του Γιώργου Κούδα...

Στο 17 κεφαλιά του Κούδα, παρ' ολίγον γκολ! Με το «αχ!...» στο στόμα πετάγονται όλοι από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, όχι και ο Λόραντ που «διπλώνει», και σωριάζεται... Δίπλα του ο Βασιλάκος, ο οποίος στη συνέχεια θα μπει στο παιχνίδι και με δικό του γκολ στο β' ημίχρονο ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει 1-0, ενώ ο προπονητής τελειώνει στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Καρδιακή προσβολή.

Ο Γκιούλα Λόραντ είχε την τύχη να παίξει μπάλα στην πιο μεγάλη ίσως ομάδα όλων των εποχών, αν μπορεί να εκτιμηθεί η ποιότητα μιας ομάδας σε πεπερασμένες δεκαετίες. Συμπαίκτης των Πούσκας, Τσίμπορ, Χιντεγκούτι, Κουμπάλα, Κόσιτς, Γκρόσιτς, Μπόζικ. Στον ΠΑΟΚ βρέθηκε αφού, όπως κι οι άλλοι διεθνείς παικταράδες της Ουγγαρίας, την κοπάνησε κι αυτός, είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Γερμανία.

Παίρνει το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ ο Λόραντ και φεύγει από την Θεσσαλονίκη. Τσακώθηκε με τον Γιώργο Παντελάκη. Επιστρέφει στην ομάδα το καλοκαίρι του 1980. Στην Γερμανία είχε δούλέψει προπονητής στην Άϊντραχτ Φραγκφούρτης, στην Μπάγερν Μονάχου, στην Σάλκε.

Διαβάστε ακόμα:

Από Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη στους Μαρινάκη, Μελισσανίδη