ΟΤΑΝ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ

 

Δυο πράγματα συμβαίνουν στο στρατιωτικό πραξικόπημα. Βγαίνουν τα τανκ από τα στρατόπεδα και επίλεκτες μονάδες καταλαμβάνουν τα κέντρα αιχμής της δημόσιας ζωής, κρατική τηλεόραση, ΟΤΕ, υπουργεία κ.α. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο, μαζεύουν τους σεσημασμένους αριστερούς, τους οργανωμένους στο κόμμα. Και γενικά όποιους είναι ύποπτοι να αντιδράσουν.

Τι έγινε στην Ελλάδα της απριλιανής δικτατορίας το 1967, τη βραδυά του «επαναστατικού κινήματος», όπως το χαρακτήρισαν οι επίορκοι αξιωματικοί. Τσουβάλιασαν τους κουκουέδες στα γήπεδα της Αθήνας και στον ιππόδρομο στο Φάληρο. Από εκεί τους μετέφεραν κατά ομάδες στα νησιά της εξορίας Το ίδιο και στην Χιλή, είχαν μπουζουριάσει στον αγωνιστικό χώρο ποδοσφαιρικών γηπέδων όσους, επώνυμους κι όχι, αριστερούς είχαν συλλάβει με τις πυτζάμες τους στο σπίτι τους. Όταν ο συνάδελφος του Παπαδόπουλου στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ ανέτρεψε τον αριστερό πρόεδρο της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε, τον Σεπτέμβριο του 1973. Το εθνικό στάδιο στο Σαντιάγκο είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης 20.000 περίπου ανδρών και γυναικών.

Στις 9 Νοεμβρίου, το 1973, τερματίστηκε η χρήση στρατοπέδου συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων του γηπέδου. Γιατί; Ήταν να παίξουν Χιλή και Σοβιετική Ένωση αγώνα μπαράζ, ποια από τις δύο ομάδες θα προκριθεί στο Μουντιάλ του 1974. Οι Σοβιετικοί αρνήθηκαν να κατεβούν στο γήπεδο εάν το στρατιωτικό καθεστώς της Χιλής συνέχιζε να χρησιμοποιεί το γήπεδο για την αιχμαλωσία των αριστερών.

Το περασμένο καλοκαίρι, σα σήμερα 4 Ιουλίου, η Χιλή σήκωσε για πρώτη την κούπα του Copa Amerika υπερισχύοντας στα πέναλτυ της Αργεντινής στον τελικό, όπως και φέτος. Γεμάτο το γήπεδο, μόνο μια ''γωνιά μνήμης'' πίσω από το τέρμα στο βόρειο πέταλο ήταν άδεια, ότι εδώ το 1973 σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν Χιλιανοί πατριώτες.
Έξω από το στάδιο, όπου δίνει τα παιχνίδια της η εθνική της Χιλής, υπάρχει σχετικό μνημείο. Να θυμίζει ότι ένα γήπεδο τελικά δεν φτιάχνεται μόνον για να παίζεται μπάλα, αλλά και να χρησιμοποιείται από κάποιο γαμημένο «σωτήρα».

Διαβάστε ακόμα:

Το ευαγγέλιο της μικρής ομάδας