ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΛΕΣΤΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ 2004
Δεν το έχει πει κανένας, το λέει ο αποδυτηριάκιας. Δεν πέρασε στο ντόκου από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο το γεγονός ότι η Ελλάδα διέπραξε τη μέγιστη έκπληξη στο Ευρω του 2004. Κι ήταν επόμενο. Τι εννοώ; Όχι, βέβαια, ότι ο τρόπος που έπαιζαν οι Έλληνες διεθνείς επηρέασαν αποφασιστικά το διεθνές ποδόσφαιρο. Σε καμμία περίπτωση.
Τι θέλω να πω. Να βάλουμε μια τάξη στην κουβέντα. Το ποδόσφαιρο σήμερα είναι μπίζνες. Πρώτα αυτό. Λειτουργεί ως βιομηχανία. Πρώτη σκέψη, λοιπόν, πώς θα βγαίνουν μεγαλύτερα κέρδη. Άρα, από ειδικούς και τεχνοκράτες, επιχειρηματίες και νταραβεριτζήδες, παίζει πολύ σοβαρός προβληματισμός για το παιχνίδι. Πώς το κάνουμε στο γήπεδο, πώς το πουλάμε σε τηλεόραση και χορηγούς.
Σου λέω, λοιπόν, ότι έπεσε μελέτη στο «στυλ» της εθνικής ομάδας με προπονητή τον Ρεχάγκελ. Μόνον αδιάφορο δεν στάθηκε το ότι μια ομάδα με κατώτερους σε αξία ποδοσφαιριστές και λιγώτερο έμπειρους ξεπέρασαν Ισπανία και Τσεχία, Γαλλία και δυο φορές την γηπεδούχο Πορτογαλία.
Ασφαλώς ήταν αντιεμπορικό, αντιοικονομικό, αντιποδοσφαιρικό το παιχνίδι της ελληνικής ομάδας το 2004. Η εθνική μας είναι αντιτουριστική, δεν πουλάει. Δεν βγάζει λεφτά. Άλλο αυτό, άλλο ότι κάποιοι που ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενο, δεν τα έβαλαν κάτω να το ψάξουν. Τι γίνεται εδώ. Πρώτη στην Ευρώπη μια κωλοελλάδα. Από ένα κωλοπρωτάθλημα.
Κι ερχόμαστε στην Λέστερ. Είναι άουτ στην κουβέντα όποιος ισχυριστεί ότι έστω ένα 10-15% του τρόπου παιχνιδιού της εθνικής Ελλάδος πριν 12 χρόνια, δεν το... έχει και η Λέστερ. Αυτό που έκανε η Ελλάδα, που έπιανε από το λαιμό τον αντίπαλο και δεν τον άφηνε να αναπνεύσει. Που τον εκνεύριζε.
Δεν είναι, όμως, αυτό το βασικό θέμα της κουβέντας μας. Είναι αν υπάρχει «εξήγηση» στο θαύμα της Λέστερ.
Βεβαίως και υπάρχει. Τίποτα δεν είναι ανεξήγητο. Ανερμήνευτο. Άλλο αν κάποιος δεν ξέρει το λόγο της επιτυχίας της πρωταθλήτριας Αγγλίας 2016. Κι επειδή δεν είναι σε θέση να δει σε τι οφείλεται η «έκπληξη» της Λέστερ, να μας φλομώσει στις μπούρδες.
Διαβάστε ακόμα: