ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ

 

Λένε, κι έτσι είναι, ότι ο απόλυτα πετυχημένος ρέφερυ είναι εκείνος ο οποίος θα καταφέρει μέχρι να τελειώσει ο αγώνας να μην ασχοληθεί ουδείς μαζί του. Σα να μην υπάρχει στο γήπεδο. Όχι απλά να μη δώσει δικαιώματα, αλλά η παρουσία του να περάσει στο ντούκου.

Λένε ακόμα, κι έτσι είναι, ότι το απόλυτο ζητούμενο για τον διαιτητή είναι μετά το τέλος της αναμέτρησης και οι δύο ομάδες να του σφίξουν το χέρι, και να το εννοούν.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Δεν υπάρχει ιδανική διαιτησία. Αλάνθαστη. Απεναντίας, να το πούμε πονηρά, κι αξίζει να το δούμε ύποπτα το πράμα, οι διαιτητές ακόμα και στα πιο μεγάλα διεθνή τουρνουά, όπως αυτό που ξεκινά απόψε, το Ευρω 2016 στη Γαλλία, κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Έχουν το δικό τους πάρτυ.

Ακριβώς. Δεν είναι εκτός παιχνιδιού τα κοράκια. Προπονητές και ποδοσφαιριστές είναι μια φυλή. Οι διαιτητές είναι άλλη φυλή. Ξεχωριστή. Διαφορετική. Ανήκουν σ' άλλο κόσμο. Έχουν εγκεφαλική προσέγγιση δική τους στο ποδόσφαιρο, καμία σχέση όπως το βλέπει ο θεατής, ο ποδοσφαιριστής, ο γιατρός του αγώνα, ο μασέρ, ο προπονητής.

Και στο Ευρω είναι αδύνατον να μη γίνουν παρατράγουδα. Φαλτσοσφυρίγματα. Μέσα στο πρόγραμμα είναι και τα εγκλήματα. Κανονικά χειρουργεία. Και τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη μιας ομάδας.

Τα μουντιάλ και τα ευρω, όπως και τα τσάμπιονς ληγκ δεν παίζονται σε περιβάλλον αλβανικό, δηλαδή ελληνικό, βαλκανικό. Οι μεγάλες ομάδες έχουν... κατανόηση! Αποδέχονται την αδικία. Είπαμε. Είναι μέσα στο παιχνίδι. Είτε το κοράκι είναι «μιλημένο», είτε γιατί του ξέφυγε το «ανθρώπινο» λάθος. Κανένας Αλαφούζος, Μελισσανίδης, δεν θα βγει να διαμαρτυρηθεί. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Σε στήνουν και κάνεις το κορόιδο. Αυτό είναι το έργο.

Μη βιαστείς να βγάλεις συμπέρασμα. Ότι η άλφα ομάδα προστατεύεται. Δεν είναι σίγουρο. Πιθανότατα η Αγγλία, η Γαλλία π.χ. που σπρώχθηκε, στο επόμενο παιχνίδι να «φρεναριστεί». Είπαμε. Η διαιτησία κάνει παιχνίδι, κάποιες φορές, σε κάποιες περιπτώσεις, στο όνομα των συμφερόντων της διοργάνωσης, όχι απαραίτητα με σημαδεμένη σκοπιμότητα, όχι για να αβαντάρει, να υπομονεύσει την πορεία μιας ομάδας.

Διαβάστε ακόμα:

Κουμπούρια της νύχτας κόντρα σε πυραύλους USA