Ο ΛΙΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ

πηγή: Intime
 

Οταν άναψε τη φλόγα αυτός ο αδύνατος και κομμάτι γερασμένος πρώην μαραθωνοδρόμος, μη μου πεις, αναρωτήθηκες ποιος είναι αυτός. Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε γνωστούς αθλητές να κάνουν τη δουλειά αυτή.

Το 1996 στην Ατλάντα ήταν ο συγχωρεμένος ο Μοχάμεντ Αλι. Το 2000 η Αβορίγινας 400άρα Κάθι Φρίμαν, σύμβολο του αθλητισμού της Αυστραλίας. Το 2004 ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Νικόλας Κακλαμανάκης, αφού ο Κώστας ο Κεντέρης τσακίστηκε με τη μηχανή του, όπως άπαντες θυμόμαστε. Το 2008 ο μυθικός γυμναστής Λι Νιγκ κάνοντας 400άρι στην οροφή της «φωλιάς του πουλιού» μέχρι να φτάσει στο βωμό. Στο Λονδίνο το 2012 ο Τζέιμς Μποντ Ντάνιελ Κρεγκ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, η Τζέιν Μπέιλι, ο σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ, ο Ντάλεϊ Τόμπσον ενεπλάκησαν όλοι σε ένα πέρασμα της φλόγας σε παιδιά που άναψαν όλα μαζί το βωμό.

Βαντερλέι Λίμα στο Ρίο. Ποιος είναι αυτός; Εναν Ντερλέι θυμάμαι, που ήταν ψευτοεννιάρι στην Πόρτο την εποχή που με τον Μουρίνιο, το θαυμαστό 2004, που είχε πάρει το Champions League.

Οχι, κύριε, ο Λίμα είναι ο μαραθωνοδρόμος που στην Αθήνα προηγείτο και πέταγε για το χρυσό μετάλλιο, όταν ένας τρελό - Ιρλανδός έφυγε από τον κλοιό και του όρμηξε. Κανείς άνθρωπος της ασφαλείας δεν είχε τα αντανακλαστικά να τον μαζέψει γρήγορα. Ο Βραζιλιάνος έχασε πολύτιμα δευτερόλεπτα και το ρυθμό του για να δει δυο αθλητές να τον προσπερνούν.

Ο άνθρωπος αυτός μπήκε χαμογελαστός στο Παναθηναϊκό Στάδιο, έστειλε την αγάπη του στον κόσμο και στη συνέχεια δεν έκανε καμία φασαρία για το περιστατικό. Η ΔΟΕ τον τίμησε για τη συμπεριφορά του. Στην πανηγυρική συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών, ημών δηλαδή, υπήρχε ερώτηση για αυτό που έγινε στον μαραθώνιο. Η απάντηση του υπεύθυνου... «...ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό».

Με πιάνεις. «Μεμονωμένο περιστατικό» το γεγονός ότι κάποιος απέτρεψε αθλητή να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο σπουδαιότερο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό είναι ο μαραθώνιος. Το σπουδαιότερο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ειδικά στην Αθήνα, στην κλασική διαδρομή είναι και το σπουδαιότερο και το πιο ιστορικό.

Ο Βαντερλέι Λίμα είναι ο επόμενος μετά τον Σπούρο Λούη που έπρεπε να κερδίσει στην κλασική διαδρομή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναφορές λένε ότι ο Λούης έκλεψε για να κερδίσει. Ντοκουμέντα δείχνουν ότι τον Λίμα τον λήστεψαν κι αυτός απάντησε με χαμόγελο. Να γιατί οι Βαζιλιάνοι έβαλαν αυτόν τον μέγιστο αθλητή να ανάψει τη φλόγα. Μπράβο τους. Ενα μεμονωμένο περιστατικό είχαν δει οι άνθρωποι της Γιάννας. Καμία ντροπή... Ούτε τότε, ούτε τώρα.

Διαβάστε ακόμα:

Και στο Ρίο ο άνεμος ήταν κόντρα 10 μέτρα