ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ «ΠΟΝΗΡΟΣ» ΞΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 

Έχουμε ανοίξει ανοικτές πατρίδες με Πορτογαλία στο νταραβέρι των προπονητών. Τι άλλο είναι παρά νταραβέρι. Ούτε τους ξέραμε τους Πορτογάλους, ούτε μας ξέρανε. Ούτε τους ψάχνουμε, ούτε μας έψαξαν. Δουλεύει ο συνδετικός κρίκος. Το γραφείο το μεσιτικό. Όπως σε κάθε επαγγελματικό νταραβέρι. Ο ατζέντης.

Λέει κάτι το όνομα Γκoμέζ ντε Φαρία; Είναι ο Πορτογάλος που παντρεύτηκε Ελληνίδα στην Αργεντινή και γελοιοποίησε το μπουρδέλο Ελλάς, μάλιστα την περίοδο της χούντας.

Φοβερά πράγματα. Ναι, και επί στρατιωτικής δικτατορίας οι νόμοι στο μπουρδέλο Ελλάς είναι σα να έχουν γραφτεί σε χαρτί υγείας. Σε μεταχειρισμένες χαρτοπετσέτες.

Το 1971, λοιπόν, ο 34χρονός Ντε Φαρία (στη φωτό με τον Φέρεντς Πούσκας) με την ινδιάνικη πονηρή φάτσα έρχεται προπονητής στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα θέλει να κάνει το μπάμ και βάζει στο σημάδι καλές μεταγραφές. Τόσο ο ένας, τόσο ο άλλος. Όλοι ήθελαν χοντρό πακέτο.

Ε, για βαστάτε, κύριοι της διοίκησης, τους λέει ο Φαρία. Όσα θέλει η Βέροια για να μας δώσει τον Δανδέλη φθάνουν και περισσεύουν για να φέρω εγώ...μισή ομάδα από Αργεντινή, Και, πράγματι, έφερε 6(!) αγνώστους που ψόφαγαν στην πείνα κι όλοι ήταν παικταράδες!!!

Επί Φαρία ο ΠΑΣ έγινε «Ο Άγιαξ της Ηπείρου». Όλοι οι Αργεντινοί, Λίσα, Μοντέζ, Αλβαρέζ, Πάστερνακ και σία ήρθαν ως... Έλληνες ομογενείς. Στην πραγματικότητα ο Φαρία ήταν αυτός που άνοιξε τα μάτια στις έλληνικές ομάδες να κατακλυστούν από μαϊμού ελληνόπουλα από τη Λατινική Αμερική. Εξαίρεση μοναδική ο ΠΑΟΚ που αρνούνταν να πάρει ξένο ως ομογενή και, μάλιστα, είχε καταφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για να προστατεύσει την τιμή και τη νομιμότητα της Ελλάδος.

Μην το λησμονήσω. Ο Γκομέζ ντε Φαρία ήταν ο αρχιτέκτων του «σκανδάλου Μπουμπλή», του Χουάν Ραμόν Ρότσα που έφερε στον Παναθηναϊκό.

Διαβάστε ακόμα:

Βοηθό μάστορα πήρε προπονητή η ΑΕΚ