Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ

 

Πρώτη φορά μετά την γερμανική κατοχή φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη στις 23 Μαϊου το 1946. Ένα εκατομμύριο σχεδόν Έλληνες υποδέχθηκαν ως ήρωα τον Κύπριο Στέλιο Κυριακίδη, διότι ένα μήνα πριν είχε τερματίσει πρώτος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Ιστορία έτοιμο σενάριο για κινηματογραφική ταινία.

Ένας απροπόνητος για πέντε χρόνια δρομέας μεγάλων αποστάσεων, πετσί και κόκκαλο από την πείνα, πούλησε την ηλεκτρική κουζίνα του, το ραδιόφωνο και ό,τι άλλο προκειμένου να μαζέψει τα χρήματα για να πληρώσει το ταξίδι στην Αμερική. Όπως οι προσκυνητές της Παναγίας της Τήνου, αυτός ταμένος στον μαραθώνιο της Βοστώνης, όπου είχε τρέξει προπολεμικά, το 1938, και είχε εγκαταλείψει. Δεν είχε, λες, άλλο σκοπό στη ζωή του παρά να ξανατρέξει, κι αυτό συνέβη στην επετειακή διοργάνωση των 50 χρόνων του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Και τερμάτισε πρώτος.

Νίκησε στο μαραθώνιο ο Κυριακίδης και οι Αμερικάνοι τον αποκάλεσαν ''απόγονο του Φειδιππίδη'' και του πρότειναν συμβόλαιο, να γίνει επαγγελματίας αθλητής αλλά και ηθοποιός στο Χόλυγουντ. Παρέμεινε στις ΗΠΑ για λίγες μέρες, να μαζέψει λεφτά και ό,τι άλλο. Ο εφοπλιστής Λιβανός διέθεσε δυο πλοία για να μεταφέρουν τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν, τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα. Ήταν το ''πακέτο Κυριακίδης'' από την Αμερική στην φτωχή Ελλάδα.

Γεννήθηκε στην Πάφο σα σήμερα 15 Ιανουαρίου, το 1919, κι έτρεχε για πλάκα το φτωχόπαιδο από το χωριό του στο διπλανό χωριό, μια απόσταση 20 χιλιομέτρων. Ο Στέλιος Κυριακίδης ήρθε στην Αθήνα από την Κύπρο στα 24 του και προσελήφθη εισπράκτορας της ΔΕΗ. Στην κατοχή γλύτωσε τη ζωή του επειδή ήταν μαραθωνοδρόμος. Επειδή είχε λάβει μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου.

Σκότωσαν οι αντιστασιακοί έναν Γερμανό και όπως συνήθιζαν οι κατακτητές μάζεψαν 50 Έλληνες να τους εκτελέσουν. Μέσα σ' αυτούς και ο Κυριακίδης. Ο αξιωματικός των ναζί ήταν μαραθωνοδρόμος και την χάρισε στον Κυριακίδη όταν έτυχε να βρει στην τσέπη του τη διαπίστευση από τη συμμετοχή του στους ολυμπιακούς αγώνες του 1936.

Στα συρτάρια της κινηματογραφικής εταιρείας του Πάρη Κασιδόκωστα υπάρχει ξεχασμένο σχέδιο να γυριστεί ταινία η ζωή του Κυριακίδη, ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του κυκλοφορούσε στην Αθήνα με ποδήλατο. Πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου το 1987, το γυμναστήριο στη Φιλοθέη έχει το όνομά του, άλλωστε εκείνος το έφτιαξε.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΠΡΙΜ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ