ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΚΩΛΟΔΑΚΤΥΛΑ ΣΕ ΑΓΓΛΟΥΣ

 

Τον ξέθαψαν λίγους μήνες μετά το θάνατό του, έκαψαν το δίμετρο κορμί του και τις στάχτες τοποθέτησαν, με ειδική τελετή, στο σημείο του πέναλτυ στο γήπεδο Stanford Bridge. Σέντερ-φορ ήταν και ο χώρος δράσης του στο γήπεδο ήταν το κέντρο στην μικρή και μεγάλη περιοχή του αντιπάλου. Μετά την Τσέλσυ, στην οποία ντεμπουτάρησε 17 χρονών και φόρεσε για 10 χρόνια τη φανέλα της, ο Πέτρος έπαιξε 4 σαιζόν στην Σαουθάμπτον. Στη ψυχή της εξέδρας της Τσέλσυ έχει καταγραφεί ''δικός'' της.

Ο Πήτερ Όσγουντ της Τσέλσυ, της λονδρέζικης ομάδας που όταν την πρωτογνωρίσαμε μέσω της τηλεόρασης είχε παίκτες μακρυμάλληδες, σκέτοι Beatles έμοιαζαν, αλλά αυτοί ήταν του σωματείου Rolling Stones, πέθανε στα 59 του, σα σήμερα. Την πρώτη Μαρτίου το 2006. Στα χρόνια του, κάθε αγγλική ομάδα ήθελε για κεντρικό κυνηγό μια ντουλάπα. όπως ήταν ο Όσγουντ. Μπουκαδόρο προωθημένο, υψηλό, με κυβικά να δίνει μάχες στον αέρα, γιατί οι σέντρες ήταν στο ρεπερτόριο του παιχνιδιού τους, πριν ακόμα αρχίσουν να γίνονται μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών, και αργότερα προπονητών.

Στη φώτο, ο Πήτερ ανάμεσα στον Τζωρτζ Μπεστ και τον συμπαίκτη του στην Τσέλσυ Άλαν Χάντσον.
Να σου πω τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Σεπτέμβριος 1970, έχει τελειώσει το ματς στο Χαριλάου, 1-1 με Άρη. Κι εγώ, ο οπαδός της τσαχπίνικης Τσέλσυ, περιοχή της αγγλικής πρωτεύουσας που φέρνει στο δικό μας Κολωνάκι, κάθομαι στο πούλμαν δίπλα με τον Πήτερ Όσγουντ. Είχα γνωριστεί μ’ όλους σχεδόν τους παίκτες, όταν τους συνάντησα στη Θεσσαλονίκη. Είναι η κυπελλούχος Αγγλίας και θα αντιμετωπίσει τον κυπελλούχο Ελλάδος Άρη.
«Τι είναι αυτοί, ρε…» μου λέει ο Όσγουντ για τους παίκτες του Άρη. «Ειδικά το σέντερ-μπακ τους συνέχεια με έφτυνε στο πρόσωπο και μου έβαζε κωλοδάκτυλο».

Δεν είναι ανάγκη να αναφέρω ποιος… ογκώδης και υψηλός, στα ίδια κυβικά με τον Όσγουντ, αμυντικός του Άρεως αντιμετώπιζε τον προσωπικό του αντίπαλο με τρόπο made in Greece. Απλά ο καθένας φαντάζεται με ποιες εντυπώσεις για την Ελλάδα έφευγαν οι Άγγλοι.

Με την ευκαιρία να προσθέσω τούτο: Τελικός κυπέλλου Άρης- ΠΑΟΚ 1-0, καλοκαίρι 1970. Ο Κούδας παίρνει φόρα να κτυπήσει πέναλτυ και γίνεται το απίθανο! Ο Σπυρίδων κάνει μια περατζάδα ανάμεσα σε μπάλα και Χρηστίδη, τον τερματοφύλα του Άρεως. Του την έσπασε του Κούδα. Ξαναπαίρνει φόρα το μεγάλο αστέρι του ΠΑΟΚ, ξαναπερνάει μπροστά του με μία ακόμα ζεϊμπεκιά ο Άγγελος Σπυρίδων. Το έκανε και τρίτη φορά! Τα κατάφερε, ο Κούδας αστόχησε, το πέναλτυ χάθηκε, ο Άρης σήκωσε την κούπα.
Για την Ιστορία. Η Τσέλσυ έφθασε μέχρι τον τελικό κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης που έγινε στο Καραϊσκάκη, Μάιος του 1971, και μετά από διπλό αγώνα πήρε την Ρεάλ Μαδρίτης.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ