Ο ΟΠΑΔΙΚΟΣ ''ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ'' ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ

 

Λέμε, και πράγματι έτσι είναι, ότι σε επίπεδο συμπεριφοράς της εξέδρας, έχει ανέβει το ποδόσφαιρο σε Αγγλία και Ισπανία, και Γερμανία. Επόμενο, διότι στα πρωτάθληματα σ΄αυτές τις χώρες έχει βελτιωθεί η ποιότητα του ποδοσφαιρικού θεάματος. Έτσι πάει. Όσο πιο εμπορική έχει εξελιχθεί η ''παράσταση'' στο γήπεδο, τόσο μειώνεται η διάθεση του οπαδού να εκδηλωθεί αντικοινωνικά, χουλιγκάνικα.

Ο οπαδός, όμως, είναι πάντα οπαδός. Αδιόρθωτος. Πρώτα είναι οπαδός και μετά ποδοσφαιρόφιλος. Και οπαδός σημαίνει ότι πρώτα καίγεται για τη νίκη της ομάδας του και μετά για το καλό ποδόσφαιρο. Σίγουρα θα χειροκροτήσει το γκολ, κάθε καλή προσπάθεια και τη νίκη της δικής του ομάδας κι όχι πάντα της άλλης ομάδας.

Έχουν τη μπάλα οι παίκτες της Τότεναμ και ξεκινούν επίθεση προς την περιοχή της Μάντσεστερ Σίτυ. Επιτόπου ένα ''ουουουου... '' αγκαλιάζει το γήπεδο. Γιατί; Λειτουργεί ο φόβος στους οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας μήπως σκοράρουν οι αντίπαλοι. ''Ουουουου... '', λοιπόν, για να... εμποδίσουν την φιλοξενούμενη ομάδα, να της σπάσουν το ρυθμό, τέλος πάντων να της περάσουν το μήνυμα ότι βρίσκεται σε έδαφος εχθρικό, ότι απέναντι της δεν είναι μόνο οι παίκτες μας, αλλά κι εμεις οι οπαδοί.

Προ καιρού έπαιζε η Παρί Σαιν Ζερμαίν στο Μάντσεστερ με την Γιουνάιτεντ και, όποτε η μπάλα πήγαινε στα πόδια του Αργεντινού Ντι Μαρία, ''ουουουου... '' οι οπαδοί των γηπεδούχων. Ποια η... δικαιολογία; Επειδή αυτός ο χλεμπονιάρης ο ασχημάντρας Ντι Μαρία έφυγε από την Μάντσεστερ και πήγε στην Παρί. Τι λες, βρε, αρχιμαλάκα οπαδέ; Επαγγελματίας είναι και παίζει με συμβόλαιο πότε εδώ, πότε εκεί.Κι αν σου πει ότι συναισθηματικά δέθηκε με την δική σου ομαδάρα, επειδή για ένα- δυο χρόνια φόρεσε τη φανέλα της, σε δουλεύει περισσότερο από τον πολιτικό. Μαλάκα οπαδέ! Δεν πρόδωσε την Μάντσεστερ όταν άλλαξε ομάδα, ούτε πρόδωσε την Ρεάλ Μαδρίτης όταν την άφησε για να μετακινηθεί στην Γιουνάιτεντ.

Ποιος, όμως, έχει τα άντερα να κάνει ''ουουουου... '' στον οπαδό; Στον αιώνιο οπαδό.


Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΟΛΟΙ, ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΓΙΑΞ!