ΘΕΛΩ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ, ΟΧΙ ΤΙΣ ΦΤΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ

 

Υπάρχουν αντιρρήσεις στα σχέδια να αναβαθμιστεί το champions league, μέχρι που η UEFA σκέπτεται να εξελιχθεί η διοργάνωση ακόμα και σε κλειστή λίγκα. Όπως ένα τοπικό πρωτάθλημα, άντε κατά 10% να πέφτουν κατηγορία ομάδες και να ανέχονται άλλες. Και επειδή άνθρωποι αξιόλογοι έχουν τις διαφωνίες επειδή το Νο 1 κύπελλο Ευρώπης έτσι κι αλλοιώς θα χάσει τη... δημοκρατικότητα του, την αντιπροσωπευτικότητα του, ας το κουβεντιάσουμε το θέμα.

Κατ' αρχήν. Μιλάμε για μπίζνες. Για προϊόν που απευθύνεται στην αγορά. Με καταναλωτές που σχεδόν χωρίς να πληρώνουν, με εξαίρεση μια χούφτα ευρώ στα συνδρομητικά κανάλια χορταίνει θέαμα πανάκριβο. Κάποιες φορές αξιομνημόνευτο. Ένα ποδοσφαιρικό show με δράση και απρόοπτα και απρόβλεπτη κατάληξη. Με πρωταγωνιστές κλαμπ ιστορικά και πανίσχυρα, με ποδοσφαιριστές τους καλύτερους του κόσμου.

Να επιστρέψουμε πίσω; Το 1955, μια ομάδα από κάθε χώρα. Η πρωταθλήτρια της Αλβανίας στο ίδιο σακούλι με την πρωταθλήτρια Αγγλίας. Για ποιο λόγο; Επειδή το προβλέπει το δημοκρατικό πνεύμα. Ρε, πλάκα κάνουμε; Η πρωταθλήτρια της Γερμανίας αντίπαλος της Ελλάδος διότι έτσι αποφάσισε η... κλήρωση. Τι μπάλα να δω εγώ ο ποδοσφαιρόφιλος, και γιατί να δω ένα ντέρμπυ ανάμεσα στις πρωταθλήτριες της Μάλτας και του Λουξεμβούργου.

Με παίκτες γάμα εθνικής δεν φτιάχνεις ομάδα να πρωταγωνιστήσει στην άλφα κατηγορία. Κατανοητό; Όσο πιο ποιοτικοί είναι οι παίκτες, τόσο περισσότερο ανεβαίνουν τα στάνταρ του έργου. Κατανοητό; Το ίδιο το πρότζεκτ, δηλαδή η αγορά, οδήγησε τις τροποποιήσεις που στη συνέχεια ακολούθησαν στα κύπελλα Ευρώπης. Δεν ήταν η UEFA που αποφάσιζε π.χ. τα τρία κύπελλα να μειωθούν σε δυο, να μπουν ''εμπόδια'' (προκριματικοί γύροι, βαθμολογική αξιολόγηση και εμπορική δυναμική των εθνικών πρωταθλημάτων, σύστημα ομίλων, απ' ευθείας πρόκριση στους ομίλους ομάδων από την αφρόκρεμα της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας). Η αγορά αποφάσιζε, και η αγορά, δηλαδή η παραγωγή κερδών, για το νέο σύστημα διεξαγωγής του champions league (Στη φώτο, από τον τελικό του 2019 Λίβερπουλ-Τότεναμ 2-0).

Στο λογαριασμό των εσόδων του champions league προστίθενται και τα πακέτα από τις αραβικές και τις ασιατικές χώρες. Δηλαδή, τι; Να αγνοηθούν τα λεφτά π.χ. των Κινέζων. Ή μήπως θα πουλάει ένα ματς νορβηγικής ομάδας κόντρα σε ιρλανδική, και βουλγάρικής με την κραταιά πρωταθλήτρια του Αζερμπαϊστάν. Ρε, πλάκα κάνουμε;

Η Ενωμένη Ευρώπη, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ, όλα αυτά τα μπουρδέλα ας φροντίσουν να ανεβάσουν το οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο των μικρών χωρών. Όχι να αναλάβει... καθήκοντα πολιτικά και κοινωνικά ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός που με στόχο την κερδοφορία διαχειρίζεται ένα κοινό αγαθό.


Διαβάστε ακόμα:

I WALKED ALONE, FINALLY...