ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ''ΑΛΛΑΓΗ'' ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

 

Να, πως ξεκίνησε το πρώτο στην Ιστορία ''κανονικό'', ας το πούμε έτσι, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Το πρώτο με μόνιμες ομάδες στη σύνθεση του. Μέχρι το 1959 το ''πανελλήνιο'' πρωτάθλημα φτιαχνόταν κάθε χρόνο από την αρχή. Όλες οι ομάδες συμμετείχαν στα τοπικά πρωταθλήματα και απ' εκεί έπαιρναν το διαβατήριο για το μεγάλο, της Ελλάδος το πρωτάθλημα. Μετά από μπαράζ ή κατ' ευθείαν αν επρόκειτο για τα τοπικά των τριών ιδρυτριών της ΕΠΟ Ενώσεων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

Υποτίθεται πως το 1959 το ποδόσφαιρο γύρισε σελίδα. Έτσι συμβαίνει στην Ελλάδα των πολλών αλλαγών, μετά τον πόλεμο. Τίποτα, επί της ουσίας, δεν αλλάζει. Γι' αυτό, άλλωστε, κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, ψοφάμε να μας κοροϊδεύουν με υποσχέσεις για αλλαγή.

Τέλος πάντων, στήθηκε το πρώτο σταθερό πρωτάθλημα, δηλαδή της μιας κατηγορίας αυτοδύναμης, με μοναδική αλλαγή στο τέλος της σαιζόν τις ομάδες που θα υποβιβάζονταν κι εκείνες που θα προερχόντουσαν από ένα σκόρπιο πρωτάθλημα Β' εθνικής. Ξεκίνησε με 16 ομάδες κι αυτές ήταν ανά τέσσερις, από Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και επαρχία.

Ήταν το, όπως χαρακτηρίστηκε, πρωτάθλημα των αμειβομένων ποδοσφαιριστών. Υποτίθεται. Μέχρι τότε το πρωτάθλημα ήταν ερασιτεχνικό. Υποτίθεται. Μετά από 20 χρόνια το πρωτάθλημα με ΠΑΕ πλέον έγινε επαγγελματικό. Υποτίθεται.

Σα σήμερα 25 Οκτωβρίου, το 1959, στήθηκαν στη σέντρα οι εξής 16 ομάδες, κι αυτές ήταν: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Απόλλων από Αθήνα. Ολυμπιακός, Εθνικός, Προοδευτική, Α.Ε. Νικαίας από Πειραιά. ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής, Απόλλων Καλαμαριάς από Θεσσαλονίκη. Από τον επαρχιακό βορρά Δόξα Δράμας και Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης. Από νότο Παναιγιάλειος και Παγκορινθιακός.

Απ' αυτές τις 16 ομάδες οι δέκα δεν υπάρχουν σήμερα στην σούπερ λίγκα, κάποιες ίσως να μην κυκλοφορούν και στην Γ΄εθνική.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΙΚΟ ΘΕΑΜΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ... ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ