Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ, ΟΧΙ Η ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ

 

Δεν βάζω στο παιχνίδι το όνομα καμιάς ομάδας. Ποιο παιχνίδι; Τι άλλο παρά παιχνίδι είναι και η κουβέντα μας. Που δεν χρειάζεται να έχει διαιτητή, αλλά και νικητή. Κουβεντιάζεις με κάποιον, με κάποιους πρώτα για να χαρείς τη διαδικασία της συνομιλίας, και βέβαια για να ανταλλάξεις απόψεις και γνώμες.

Έχασε η ομάδα έναν κρίσιμο αγώνα και στην κουβέντα πρώτος θέτω το προς εξέτασιν ζήτημα. Και είπαμε. Δεν αναφέρω το όνομα της ομάδας διότι μας διαβάζουν και τύποι χαλασμένοι στο μυαλό, άρα εύκολα να με βγάλουν εχθρό της ομαδάρας τους.

Λοιπόν. Τα πρώτα σχόλια μετά την ήττα αφορούσαν την ανάγκη να ενισχυθεί η ομάδα. Ότι λείπουν από το ρόστερ εκείνος και ο άλλος παίκτης με τούτα τα χαρακτηριστικά. Ότι η ομάδα χρειαζόταν 2-3 πιο ακριβούς παίκτες ώστε να παίρνει σίγουρα τα ματς που δικαιούται.

Μια τέτοια συζήτηση ακυρώνει τον οπαδισμό. Τι εννοώ; Ο οπαδός θαρρεί ότι η ομάδα του είναι μεγάλη, ιστορικά και ιδεολογικά, γι αυτό αξίζει της πίστης του. Και ότι η ομαδάρα του είναι υπεράνω προσώπων, προέδρων, προπονητών, ποδοσφαιριστών, και χρημάτων. Ρομαντισμός που δεν χωρεί αντίλογο.

Γίνεται συζήτηση χωρίς αντίλογο, αντιπαράθεση, αντίκρουση, αμφισβήτηση της οπαδικής, δηλαδή της τυφλής θέσης; Όχι, δεν γίνεται. Εμείς, όμως, θα την προχωρήσουμε την κουβέντα.

Ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι, ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Ποιος νομίζει ότι δεν θα έφθανε στην κορυφή αν φορούσε μια άλλη φανέλα; Της Ρεάλ. της Μπάγερν, της Γιουβέντους, της Γιουνάιτεντ, της Παρί, του Άγιαξ, όχι της Μπαρτσελώνα. Η οποία Μπάρτσα υπερηφανεύεται γιατί μέσω αυτής αναδείχθηκε ο μέγας μπαλαδόρος, αλλά εγώ σημειώνω με σιγουριά πως ο Μέσι έδωσε αγωνιστικά πολυυυυυυύ περισσότερα απ' όσα πήρε από το κλαμπ της Καταλονίας.

Μιλάμε αγωνιστικά, όχι οικονομικά. Δεν βάζουμε στην κουβέντα, αν ο Μέσι κέρδιζε περισσότερα χρήματα με τη φανέλα της Λίβερπουλ ή της Μίλαν.

Δεν υπάρχει στο χάρτη ομάδα ικανή να πρωταγωνιστεί εντός ή εκτός χώρας της με παικτάκια δεύτερης διαλογής. Δεν στέκει με τίποτα να πεις ότι ο παικτάκος θα εξελιχθεί σε παικταρά διότι θα... εμπνέεται από το ιστορικό μεγαλείο του κλαμπ και τα υψηλά ιδεώδη του. Δεν υπάρχουν αυτά.

Ασφαλώς ένας ποδοσφαιριστής, τεφαρίκι όμως, όχι ατάλαντος, θα πάρει ακόμα τα επάνω του αν βρεθεί σε ομάδα υψηλώτερου επιπέδου σε σύγκριση με την προηγούμενη. Δεν είναι τόσο η αύρα του κλαμπ που δίνει την ευκαιρία να απλώσει τα προσόντα του, όσο η κλάση των νέων συμπαικτών που επιδρά θετικά στην παρουσία του στην μεγάλη ομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΣΕ ΛΟΥΚΙ ΑΚΟΜΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ