ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑΣ

 

Η Ρεάλ Μαδρίτης ξαναγύρισε στα… παλιά. Συμφώνησε με τον Κάρλο Αντσελότι, έναν από τους κορυφαίους προπονητές στο ποδόσφαιρο, έτσι όπως το απαιτεί σήμερα η βαρειά του βιομηχανία. Τι να κάνει η βασίλισσα, η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους διεθνώς, όταν δεν υπάρχει στην ευρωπαϊκή πιάτσα η πολυτέλεια επιλογής προπονητή; Αυτόν που χρειάζεται είναι υποχρεωμένη να τον διαλέξει ανάμεσα σε πέντε, το πολύ δέκα κατάλληλους.

Να, γιατί η Ρεάλ ξαναγύρισε στον 62χρονο Ιταλό Carlo Ancelotti, ο οποίος είχε καθίσει στον πάγκο της την περίοδο 2013-15. Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους, δεν χρειάζονται ανάλυση. Πριν την Ρεάλ ο Αντσελότι είχε δουλέψει σε Γιουβέντους, Μίλαν,Τσέλσυ και μετά την Ρεάλ σε Μπάγερν, Νάπολι και Έβερτον.

Το κλαμπ που διεκδικεί τα χοντρά πακέτα στη βιομηχανία του ποδοσφαιρικού θεάματος, αλλά και του υψηλού ανταγωνισμού, ή θα πάει σε εγγυημένη επιλογή ή θα ρισκάρει με προπονητή χωρίς γαμιστερό βιογραφικό. Όχι πως με τον φιρμάτο πετυχημένο προπονητή, αυτόν με τίτλους και διακρίσεις, η ομάδα σίγουρα θα πάρει το champions league ή θα φτάσει στον τελικό.

Έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, προβλέπει η συμφωνία Ρεάλ- Αντσελότι. Πολλά λεφτά ή λίγα;  Όποιος θέλει απάντηση στο ερώτημα ας σκεφτεί πρώτα ποια είναι η δουλειά του προπονητή στις ομάδες της αφρόκρεμας του ευρωπαίκού, δηλαδή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Για παράδειγμα, η Ρεάλ έχει ρόστερ αξίας ενός δις ευρώ. Και αναθέτει την διαχείριση των ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών της στον προπονητή. Όχι στους μασέρ του κλαμπ, όχι στο ιατρικό επιτελείο, όχι στους λογιστές, όχι στο στρατηγείο εύρεσης χορηγών, όχι στο εμπορικό team (μπουτικ), όχι στον υπεύθυνο για τις τουρνέ στο εξωτερικό. Σε κανέναν άλλον που έτσι ή αλλοιώς συμμετέχει στη λειτουργία του τόσο της εταιρείας, όσο και των θυγατρικών της, των οποίων τα έσοδα επηρεάζονται αποφασιστικά από την αγωνιστική πορεία της ομάδας.

Η Ρεάλ κάνει συμβόλαιο με ποδοσφαιριστή από μεταγραφή με 60 εκ. ή εκατό εκατομμύρια. Αυτά είναι τα νούμερα στα κλαμπ crème de la crème. Και θα παραδώσει τον φιρμάτο και λουσάτο πρωτοσέλιδο παικτρόνι να τον διαχειριστεί ο προπονητής. Αν θα παίξει και πως θα παίξει ο νεοφερμένος, αλλά και όλοι οι άλλοι, εξαρτάται από τις αποφάσεις του προπονητή. Και τα αποτελέσματα της ομάδας στους αγώνες και η χρηματιστηριακή αξία κάθε παίκτη της ομάδας.

Σοκάρουν οι αμοιβές των CEO των πολυεθνικών εταιρειών. Έλα, όμως, που από τις προσωπικές τους ικανότητες και τις αποφάσεις τους, η πολυεθνική κερδίζει δις. Έτσι είναι στημένη η τράπουλα, έτσι κινείται η αγορά. Τα έξι εκ. το χρόνο, που πιθανόν να γίνουν δέκα εκ., δεν είναι μεγάλο ποσό, αν σκεφτεί κανείς πως μ’ αυτόν προπονητή το κλαμπ έχει πιθανότητες να εξασφαλίσει έσοδα 150 και 200 εκ.
Στη φώτο, ο Αντσελότι με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, της Μάντσεστερ Σίτυ.
Διαβαστε ακομα:

ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΑΣ, ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ