YOU CAN' T BEAT THAT...

 
γράφει ο Φωστήρας
 
Πάλι έψαχνα κολλύριο για τον πονόματο χθες βράδυ. Είχα πάει να δω ένα παιχνίδι μπάσκετ για το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑ (δεν έχει σημασία ποιο, ΟΛΑ ίδια είναι) και πονούσανε τα μάτια μου στο τέλος. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ ρε παιδιά. Δεν αντέχεται πια αυτό το πράγμα. Κοντά στα 40 σουτάραμε, 6 ή 7 μπήκαν. Τα υπόλοιπα, μετά το τέλος του ματς, ήρθε φορτηγό του Δήμου να τα μαζέψει για οικοδομικά υλικά (τούβλα, τσιμεντόλιθοι, κοτρώνια και λοιπά αδρανή).

Πως έχει αλλάξει έτσι το μπάσκετ; Όταν εμείς σουτάραμε τρίποντο, δεκαετία του '80, τρέχαμε μόνοι μας στον πάγκο, δεν περιμέναμε να μας φωνάξει ο coach για αλλαγή. Ποιος είσαι ρε φίλε; Ο BirdΤώρα σουτάρουν όλοι: άσοι, δυάρια, τριάρια, τεσσάρια, πεντάρια, εξάρια,  εφτάρια, οι φροντιστές, οι έφοροι, οι πρόεδροι,  οι στραγαλατζήδες. ΟΛΟΙ. 

Πως γίναμε έτσι;

Εδώ και 70 χρόνια τρεις- τέσσερις ήταν οι παίχτες με την μεγαλύτερη επίδραση στο παιχνίδι: Ο Chamberlain τη δεκαετία του '60 που και σήμερα παραμένει ένα ανεξήγητο φαινόμενο της γενετικής εξέλιξης. Ο Jabbar μετά, που ακόμα είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών. Ο DrJ, που έγινε ποπ κουλτούρα στα ‘70s. Ο Magic στα ‘80s (άλλη ανεξήγητη περίπτωση κι αυτός) που έκανε το μπάσκετ show – time. Και βέβαια ο Michael Jordan, που μετέτρεψε το παιχνίδι σε παγκόσμιο αθλητικό υπερθέαμα. Κοινό τους χαρακτηριστικό: Όλοι τους ήταν υπεράνθρωποι. Έκαναν το μπάσκετ να φαντάζει το παιχνίδι των σούπερ ηρώων.  

Και ήρθε ο Stephen Curry και τα διέλυσε όλα. Ένα απλό παλικαράκι, δεν σου γεμίζει το μάτι, μόλις 1,88 μ. ύψος, κι έκανε το μαγαζί λαμπόγυαλο.  Σουτάρει από τα 8, τα, 9, τα 10 μέτρα, το κέντρο, τα αποδυτήρια, τις ντουζιέρες, το σπίτι του και τα βάζει ασάλιωτα. Δεν είναι πράμα αυτό. Ρωτήσανε κάποια στιγμή τον Jabbar για το skyhook και περιμένανε να τους πει ότι αυτός είχε το πιο ασταμάτητο σουτ στην ιστορία του ΝΒΑ και τους είπε ότι είχε δει σε ένα ζέσταμα τον Curry να βάζει 96 συνεχόμενα σουτ τριών πόντων. Ενενήντα έξι συνεχόμενα! Στο ζέσταμα! Και ο μέγιστος όλων είπε το απλό : “You cant beat that” .

Κι έτσι απλά το παιχνίδι άλλαξε. Για να καταλάβετε τη διαφορά, τις εποχές που ο MJ (ένας είναι ο MJ) έβγαινε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα έβαζε συνολικά 10 με 15 τρίποντα. Τη σαιζόν. Ολόκληρη. Μαζί με τα play off. Σε εκατό αγώνες δηλαδή. Σήμερα ο  Curry αυτά τα βάζει σε ένα παιχνίδι.

Και ξοπίσω του όλοι πια βαράνε τρίποντα. Βλέπεις ακόμα και τα θηρία των 2.15 αντί να είναι στη ρακέτα, να βολοδέρνουν έξω από τη γραμμή των 7,25 και να περιμένουν την μπάλα να πετροβολήσουν κι εκείνοι. Σε κάθε παιχνίδι του ΝΒΑ πέφτουν πλέον 80 με 90 κανονιές τριών πόντων. Αν πιστεύεις σε Θεό. Τα βλέπουν κι οι δικοί μας εδώ και κάνουν τα ίδια. Παιδικά, εφηβικά, αντρικά, δεν έχει σημασία. Χάλι μαύρο.

Είμαι against modern basketball. Αναπολώ τις εποχές που οι ρακέτες ήταν ναρκοπέδια. Που πριν το παιχνίδι ακονίζαμε τους αγκώνες μας στα αποδυτήρια. Που τα μπασίματα μοιάζανε με μεσαιωνικές κονταρομαχίες. Όχι άλλο τρίποντο.

Διαβαστε ακομα:

ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ