ΦΤΥΝΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΙΣ ΡΑΚΕΤΑ...

 
γράφει ο Φωστήρας
Στο σπίτι είμαστε Βοστόνη για θάνατο. Κι όταν λέμε Βοστόνη, μιλάμε για μπάσκετ. Το βράδυ της Κυριακής παρακολούθησα με το γιο μου την πρόκριση των Κελτών στο τελευταίο παιχνίδι της επικής σειράς με το Μιλγουόκι και μας άκουσε όλη η γειτονιά. Κατανοώ τον όψιμο ενθουσιασμό των νεαρών Ελλήνων για την συμπαθή ομάδα του Αντετοκούνμπο, αλλά δεν τον συμμερίζομαι. Για όλους εμάς που διανύουμε την έκτη δεκαετία της ζωής μας, δύο ομάδες υπάρχουν στο NBA: οι Celtics και οι Lakers. Όλοι οι υπόλοιποι είναι για να συμπληρώνουν το πρωτάθλημα. Κι όποιος άλλος το σηκώνει κατά καιρούς, εμείς οι παλιοί το θεωρούμε ως μη γενόμενο.

Μπήστηξα πρώτη φορά την πορτοκαλί μπάλα στα τσιμεντένια του Αιόλου το 1979, σε εποχές δηλαδή που ακόμα το σπορ αυτό ήταν σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Είδα για πρώτη φορά τον Γκάλη στο κλειστό του Σπόρτιγκ! με Εθνική αποτελούμενη από Κατσούλη, Καρατζολίδη, Κοκολάκη, Μάλαχ, Γκέκο, Πετρόπουλο. Σας λένε τίποτα τα ονόματα;

Και στην Αμερική όμως οι τελικοί την εποχή εκείνη παίζονταν στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια σε….. μαγνητοσκόπηση! με ασήμαντα ποσοστά τηλεθέασης. Μέχρις ότου κάποιος φιλοπαίγμων θεός έστειλε στον κόσμο τούτο μαζί δύο παίχτες που επρόκειτο να μπουν στην κορυφαία πεντάδα όλων των εποχών παρέα και να στήσουν το μεγαλύτερο rivalry στην ιστορία των σπορ:. Τον Magic Johnson και τον Larry Bird. Και για να κάνει ακόμα πιο θεαματικό το αποτέλεσμα φρόντισε ό ένας να φορέσει  την κίτρινη φανέλα του Los Angeles και ο άλλο την πράσινη φανέλα των Κελτών.

Αυτό που ακολούθησε ούτε σεναριογράφος του Hollywood δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Οι τρεις τελικοί ανάμεσα στους Lakers και τους Celtics τη δεκαετία του 80, έγραψαν ρεκόρ τηλεθέασης και έκαναν το NBA παγκόσμιο τηλεοπτικό υπερθέαμα.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και πολλά άλλαξαν. Το μπάσκετ που παίζεται πια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού σχεδόν δεν το αναγνωρίζω. Κι όμως. Υπάρχουν κάποια πράγματα, που κι αν όλα τριγύρω αλλάζουνε, αυτά τα ίδια μένουν. Στην επική σειρά με το Μιλγουόκι είδα ξανά εκείνη την χαλύβδινη κέλτικη άμυνα που θυμόμουν. Που για να δεις τη ρακέτα έπρεπε να φτύσεις όλα τα δόντια σου στο δρόμο.

Ο Αντετοκούνμπο (φώτο) αντιμετώπισε μόνος του με γενναιότητα και μεγαλοπρέπεια μία καλύτερη και πολύ σκληρή ομάδα, που για τρεις εβδομάδες τον φόρτωσε δύο καράβια ξύλο και ένα βουνό μελανιές, προτού καθίσει αποκαμωμένος στον πάγκο δύο λεπτά πριν τη λήξη του 7ου παιχνιδιού. Έχει τον απεριόριστο θαυμασμό μου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πέτυχε τόσα, ώστε το όνομα του συζητιέται ήδη για τη δεκάδα των κορυφαίων του αθλήματος όλων των εποχών. Μετά τα δύο συνεχόμενα MVP πήρε μόνος του πρωτάθλημα με το ασήμαντο Μιλγουόκι κι έχει ήδη κάνει τόσα πολλά στην ηλικία των 27 χρόνων,  που και να σταματούσε σήμερα το μπάσκετ, η θέση του στο Hall of  Fame είναι σίγουρη και τον περιμένει. Βέβαια θα διαβεί το κατώφλι της αιωνιότητας με το σωστό χρώμα στη φανέλα (το πράσινο) αλλά με το λάθος σήμα πάνω της. Θα έχει το κερασφόρο ελάφι των βουνών του Μιλγουόκι και όχι το κέλτικο τριφύλλι της πόλης που έμαθε στον κόσμο ολόκληρο τι σημαίνει μπάσκετ.
Διαβαστε ακομα:

ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΑΝΤΡΕΣ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ... ΙΣΟΤΗΤΑ