ΠΑΤΡΙΝΟΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τόφαλος. Όνομα θρυλικό. Ακούγεται ψευδώνυμο. Έχει εξελιχθεί και σε βρισιά. Ειρωνεία. ''Πώς είσαι έτσι, ρε, τόφαλος έχεις γίνει... ''. Έτσι λέμε γι' αυτόν που έχει πάρει κιλά. Τόφαλος είναι κι αυτός που είναι μεγαλόσωμος, μια αρκούδα, σκέτη ντουλάπα. Έτσι ήταν ο Δημήτρης Τόφαλος, πρόσωπο υπαρκτό, με απίστευτη φυσική δύναμη. Φιγούρα γραφική στα μάτια τα σημερινά, φάτσα ανατολίτικη, μουστάκι εντυπωσιακό, ορεσίβιο.
Τα 'φερε έτσι η τύχη και σταυρώθηκαν οι δρόμοι, μάλιστα εκτός Ελλάδος, των δύο πιο δυνατών Ελλήνων. Ο Τόφαλος πασίγνωστος ήδη και στο εξωτερικό, συναντά τον βοηθό σερβιτόρου σε ρεστωράν της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, τον Χρήστο Θεοφίλου από το Κουτσοπόδι Άργους, τον μετέπειτα Τζιμ Λόντο. Ο Πατρινός έγινε δάσκαλος και μάνατζερ του συμπατριώτη του.
Γεννήθηκε Απρίλιο του 1884 ο Τόφαλος κι όταν συνειδητοποίησε τη φυσική του δύναμη για να τη δοκιμάσει από τα δέκα του χρόνια πήγαινε και βοηθούσε τους εργάτες, φόρτωνε κι αυτός πράγματα στα βαγώνια του σιδηροδρόμου. Το ατύχημα δεν το έπαθε από τραίνο, όπως λένε, αλλά τον κτύπησε η ρόδα από κάρο με άλογο. Οι γιατροί αποφάσισαν ότι πρέπει να του κόψουν το διαλυμένο χέρι. “Δεν ξέρετε τι σας γίνεται... ” είπε ο πατέρας του Δημητράκη στους σφαγείς με την άσπρη μπλούζα.
Τελικά, το χειρουργείο δεν έγινε, το χέρι σώθηκε, αλλά δεν αναπτύχθηκε κανονικά. Μ' ένα χέρι πιο κοντό ο Τόφαλος κέρδισε στην άρση βαρών, στους αγώνες της μεσολυμπιάδος, το 1906. Έγινε ο ήρωας της Πάτρας. Της Ελλάδος όλης. Στην Αμερική έκανε τον κάτσερ. Για να βγάλει λεφτά.
Δύο χιλιάδες αντίπαλους κέρδισε ο Τόφαλος, γύρισε όλον τον κόσμο και τον γουστάρανε οι γυναίκες. Αυτός καψουρεύτηκε μια πρωταγωνίστρια του θεάτρου, ήθελε να την παντρευτεί, αλλά “ευτυχώς γλύτωσα το γάμο, χάρη στον φίλο μου Γεώργιο Σουρή... ”, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο παλαιστής.
Ο Δημήτρης Τόφαλος πέθανε το 1966, σα σήμερα 15 Νοεμβρίου.
Διαβαστε ακομα: