ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

 

Γιατί ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ταυτίστηκε τόσο πολύ και την ΑΕΚ; Μόνον τυχαίο γεγονός είναι αυτό και οφείλεται στην ΑΕΚ η οποία κέρδισε έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή για οκτώ χρόνια κι άλλα τόσα που ήταν προπονητής της; Όχι απλά προπονητής, αλλά και ο πιο πετυχημένος προπονητής της. Ο Μπάγεβιτς, μάλιστα, στο ελληνικό πρωτάθλημα, γενικώς, είναι ο περισσότερο πετυχημένος προπονητής.

Από την άλλη, στον ίδιον τον Βόσνιο ποδοσφαιράνθρωπο οφείλεται το ότι κατάφερε να αναδειχθεί σε σημαία μιας ομάδας τόσο λαοφιλούς. Μήπως, πιστώνεται στην ΑΕΚ η επιτυχία να ταυτιστεί με τη φανέλα της ποδοσφαιριστής προερχόμενος από άλλη ομάδα; Μόνο φιλολογική δεν χαρακτηρίζω την κουβέντα αν ληφθεί υπ' όψιν πως το ιδεώδες σε κάθε ομάδα είναι να ''παντρεύεται'' με τον κάθε σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Επειδή έτσι δικαιώνεται το οπαδικό συναίσθημα του κόσμου και ισχυροποιείται η συμβολική διάσταση της παρουσίας της ομάδας στο ποδόσφαιρο και γενικά στην κοινωνία.
Το ερώτημα. Η ΑΕΚ «χρησιμοποίησε», με την καλή έννοια, τον Μπάγεβιτς ή αυτός την ομάδα; Περισσότερο ωφελήθηκε η ΑΕΚ απ’ αυτό το γάμο ή ο Μπάγεβιτς; Υπάρχει απάντηση. Και μόνο το ερώτημα έχει τη σημασία του. Στη φωτό Μπάγεβιτς, Δομάζος, Νικολούδης από την έναρξη της προετοιμασίας στη σεζόν 1978-79. Στις 18 Δεκεμβρίου, το 1977, ο Ντούσκο φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της ΑΕΚ, στο ματς πρωταθλήματος με Καστοριά 1-0, το γκολ ο Κύπριος Τάσος.
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς γεννήθηκε σα σήμερα 10 Δεκεμβρίου, το 1948 και είναι το μοντέλο του απόλυτου αντιδημοσιογραφικού τύπου. Και να θέλει να σου μιλήσει δεν θα σου πει... τίποτα. Εννοώ ότι και να «ανοιχθεί», να σου διαθέσει χρόνο μπόλικο σε μια δημοσιογραφική κουβέντα, σε μια συνέντευξη, θα είναι σα να... μη σου μίλησε. Τέτοιο ξενέρωτο πράμα. Δεν αποκλείεται το αντιδημοσιογραφικό πνεύμα που τον χαρακτήριζε ως επαγγελματία να είναι η αιτία που δεν μιλάει άνετα τα ελληνικά, που δυσκολεύεται να φτιάξει και μια απλή πρόταση της καθημερινότητας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά μισό αιώνα στη χώρα μας, έχει πάρει την ιθαγένεια, διαμένει μόνιμα στην Αθήνα.
Λέμε ότι αυτός, ο τάδε και ο δείνα, είναι δημοσιογραφικός τύπος. Βγάζει ειδήσεις, δηλαδή. Η κουβέντα του δίνει έτοιμους τίτλους. Μιλάς μαζί του και παίρνεις ψαχνό, πράμα σπαρταριστό. Η συζήτηση με τον Μπάγεβιτς είναι στο «Χρόνια πολλά». Δηλαδή; Να το κάνω ανέκδοτο. 
Μια φορά κι ένα καιρό ο διευθυντής της εφημερίδας έστειλε έναν νέο δημοσιογράφο να πάρει δήλωση από τραγουδιστή διάσημο. Ήταν πρώτη Ιανουαρίου και ο καλλιτέχνης έδινε συναυλία. Τρυπώνει μέχρι τα καμαρίνια ο άβγαλτος ακόμα δημοσιογράφος και καταφέρνει να φθάσει μέχρι τον έτσι. Θέλω, του λέει, να μιλήσουμε για την απόφαση σας να χωρίσετε με την τάδε, με την οποία είστε χρόνια ντουέτο στη σκηνή.

- Λυπάμαι, νεαρέ μου, η στιγμή είναι ακατάλληλη, σου εύχομαι καλή χρονιά, ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.

Αυτή ήταν η αντίδραση του τραγουδιστή. Ο πιτσιρικάς δημοσιογράφος ξετρελάθηκε! Έτρεξε στην εφημερίδα κατενθουσιασμένος. Ο διευθυντής τον ρώτησε αν έχει αποκλειστικότητα. «Πήρα μεγάλη δήλωση!» λέει περιχαρής στον διευθυντή του. Μου δήλωσε, αποκλειστικά στην εφημερίδα μας «Καλή χρονιά, ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος». Την ίδια αξία με τη... βαρυσήμαντη δήλωση του τραγουδιστή έχει ό,τι βγαίνει από το στόμα του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Είτε ήταν ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα, είτε προπονητής.

Άξιο επισήμανσης είναι ότι όσα χρόνια ήταν προπονητής ο Μπάγεβιτς, στην ΑΕΚ και σε κάθε ομάδα που εργάστηκε, δεν ήθελε δίπλα του κανέναν εκπρόσωπο της διοίκησης. Τι θα πει «τεχνικός σύμβουλος» και «τεχνικός διευθυντής» στη ΠΑΕ, έλεγε ο Σέρβος, που θεωρεί δεύτερη πατρίδα του την Ελλάδα. Δεν ανεγνώριζε τέτοιο ρόλο, όλα τα είχε επάνω του.

Το 2013, όμως, με την επιστροφή Μελισσανίδη στην ΑΕΚ και την επιχείρηση να επανέλθει η ομάδα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ο Μπάγεβιτς ανέλαβε ''γενικός επιθεωρητής'' της ΠΑΕ στο πακέτο τεχνικό, προπονητικό, μεταγραφικό, αγωνιστικό με την ευθύνη του ''επιβλέποντος'' χωρίς να παρεμβαίνει στα αποδυτήρια.
Διαβαστε ακομα:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥ ''ΑΛΑ ΠΑΝΕΝΚΑ''