ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΖΙ ΤΟΥ ΧΑΡΑ

 
Το 2015 η ΑΕΚ είναι εκτός πρωταθλήματος, παίζει στην Β΄ εθνική, και σα σήμερα 11 Μαρτίου, στο ΟΑΚΑ και με την παρουσία 65.000 οπαδών αεκτζήδων, αποκλείεται στο κύπελλο από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, με γκολ κάποιου Αργεντινού Φράνκο Χαρά (φώτο) στο τελευταίο λεπτό. Είναι ματς ρεβάνς, και το παιχνίδι δεν τελειώνει, διακόπτεται. Για την Ιστορία αναφέρουμε ότι στο πρώτο ματς, στο Καραϊσκάκη η ΑΕΚ είχε πάρει 1-1. Αξίζει να διαβάσουμε τι έγραψε, τότε στη σελίδα μας ο Βενέδικτος Παρλαβάντζας.
 
Γράφει ο Βενέδικτος Παρλαβάντζας

Έτσι γράφεται η ιστορία. Μερικές φορές από εκείνον που δεν τον περιμένεις. Χάρα, σου λέει ο άλλος. Τι εστί Χάρα. Στην ιουδαϊκή Βίβλο, κεφάλαιο 5 παράγραφος 26, αναφέρεται ως μια περιοχή των Ασσυρίων που έστελναν τους εξόριστους. Η Γυάρος της Μεσοποταμίας. Δεν βγάζει νόημα!

Πάμε σε πιο σύγχρονη εποχή. Οταν 170 φαμίλιες από την Ιταλία, 57 από τη Γερμανία και 10 από την Αγγλία εγκαταστάθηκαν το 1867 στη μέση του πουθενά της Αργεντινής, δημιουργήθηκε μια πόλη με το όνομα η ''Βίλα της Μαρίας''. Ομολογώ ότι δεν ξέρω την Μαρία, γνωρίζω όμως πολύ καλά την Καρίνα. Η Καρίνα Γέλινεκ γεννήθηκε στη Βίλα της Μαρίας και εξελίχθηκε σε θεά της πασαρέλας, της τηλεόρασης και του γυμνού. Παντρεύτηκε έναν μεγαλοεπιχειρηματία που τον τσακώνανε να ξεπλένει όλα τα πέσος της Αργεντινής.

Η άλλη διασημότητα της Βίλα Μαρία είναι ο Φράνκο Χάρα, που τον ψάρεψε η Μπενφίκα και μετά από πέντε χρόνια τον έστειλε Ολυμπιακό. Κάποιοι γράφουν στο ένα τέταρτο της τιμής τον αγόρασε. Όμως, εγώ δεν τα πιστεύω αυτά. Όχι μόνο γιατί οι πορτογαλικές ομάδες αγοράζουν κάρβουνο και πουλάνε έτοιμη θράκα. Κυρίως γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από τους παίκτες του Ολυμπιακού είναι δανεικοί, πόσοι κανονικοί και πόσοι οφθαλμαπάτη.

Ο παραγινωμένος Χάρα, λοιπόν, στο ξαφνικό έγινε διάσημος. Μάθαμε στα νιάτα μας «το χέρι του θεού», λόγω Μαραντόνα. Να, που εξαπλώθηκε στην υφήλιο το άλλο μεγάλο γεγονός της αιωνιότητος με την κωδική ονομασία «το βυζί του Χάρα», μετά τη ρεβάνς κυπέλλου, το 2015, σα σήμερα 11 Μαρτίου, όταν ακόμα η ΑΕΚ ήταν εκτός σούπερ λιγκ. Με τη σημαντική διαφορά ότι δεν ξέρει κανείς αν ο Χάρα, που σκόραρε στο τελευταίο λεπτό και έδωσε την πρόκριση στον Ολυμπιακό, χρησιμοποίησε το σφριγηλό βυζί του, τον καλογυμνασμένο ώμο του, τους θεληματικούς κοιλιακούς του (ειπώθηκε κι αυτό) ή το μπαμπέσικο δεξί χέρι του.

Ενα ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο, παρά τις έρευνες που θα χρηματοδοτήσουν οι Κροίσοι του κόσμου για να εξασφαλίσουν οι κανακάρηδές τους μια θέση στα Χάρβαρντ και τις Οξφόρδες. Μπορεί να μάθουμε κάποια στιγμή από τα συγκεκριμένα μέρη ποιος είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, όχι όμως αν τελικά ο Χάρα έβαλε το γκολ με το χέρι απέναντι στην ΑΕΚ.

Τιμώ τον ποδοσφαιριστή Χάρα, αγνοώ αν θα εξελίχθει σε νέο Γκαλετό - Μήτρογλου, όμως εκτιμώ ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τόσο μεγαλειώδες ώστε να μας ωθήσει να ξεχάσουμε το βυζί του. Αυτό που μας δίχασε και θα μας απασχολεί σε κάθε ευκαιρία. Κι εμάς και τα παιδιά μας.

Διαβαστε ακομα:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΛΣΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΣ