ΟΤΑΝ ΣΚΟΡΠΙΣΤΕΙ Η ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ..

 
Αν ο πρωταθλητής είναι και πρωταγωνιστής της ζωής... Μια σκέψη, όχι κάτι περισσότερο, που έκανα με αφορμή το θάνατο του Πιέτρο Μενέα το 2013, σα σήμερα 21 Μαρτίου, πριν συμπληρώσει τα 61 του χρόνια. Ένας; ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής σαν τον Ιταλό δεν κερδίζει μόνο νίκες και μετάλλια, δεν πετυχαίνει μόνο ρεκόρ και επιδόσεις στο στίβο... Προκαλεί και κάποιους ερεθισμούς στη σκέψη..
Ο πρωταθλητής έχει σταματήσει πια να ΄ναι αξία ζωής. Αληθινή, όχι ψεύτικη αξία. Χάθηκε η μαγεία από τον άθλο του πρωταθλητή, όχι μόνο από τις ουσίες που τον υποχρεώνουν να φαρμακώνεται. 
Το ντόπινγκ ουσιαστικά θα νομιμοποιηθεί αύριο, μεθαύριο. Θα 'ρθει και αυτή η στιγμή, και σύντομα. Τα πάντα αλλάζουν. Όλα ανατρέπονται. Αυτό που χθες ήταν καταραμένο, τελικά γίνεται αποδεκτό, επιτρεπτό. Ο μέγας ιστορικός συμβιβασμός με τις ανάγκες των καιρών.

Μακριά από βιογραφικά κι άλλα σχετικά τετριμμένα για τον Μενέα... Δεν αρέσει ο πρωταθλητής, ίσως διότι μόνος του ανέβηκε υψηλά με το ταλέντο, τις ατέλειωτες ώρες στην προπόνηση και με τις πνευματικές του ικανότητες. Τον ''επιβραβεύουμε'' με σκοπό να τον απομυθοποιήσουμε δείχνοντας το δρόμο στην... πολιτική. Να κετεβεί στις εκλογές, να μας παρακαλάει να τον ψηφίσουμε να εκλεγεί βουλευτής, να προτιμηθεί υπουργός. Γιατί όχι και παρατρεχάμενος ισχυρού επιχειρηματία, καναλάρχη, εκδοτάρχη. Να συμμετέχει και σε reality.

 

Aυτή είναι η ζωή. Αυτός είναι ο άνθρωπος. Τίποτα επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει στη σκέψη, τη συμπεριφορά και τις εμμονές του εδώ και αιώνες. Αυτός ήταν ο άνθρωπος, αυτός είναι και αυτός θα ΄ναι όσο υπάρχει στη γη. Γήϊνος. Ο αθλητισμός, όπως η τέχνη, τον εκτινάσσει, κάνει την υπέρβαση μέσα από τη χρυσόσκονη του αθλητισμού, μέσα από τη θειότητα της τέχνης, όμως γρήγορα επιστρέφει στη γη. Και ο πρώην θεός του αθλητισμού, κι ένας γίγαντας του αθλητισμού, κυκλοφορεί ως κοινός θνητός.

Ο δικηγόρος Πιέτρο Πάολο Μενέα, ο κορυφαίος λευκός σπρίντερ όλων των εποχών, έγινε ευρωβουλευτής (1999 - 2004). Αξέχαστος στο απίστευτο 200αρι του στους ολυμπιακούς αγώνες του 1980 στη Μόσχα.

Διαβαστε ακομα:

ΠΑΝΤΑ ΕΣΚΥΒΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΟΤΑΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΦΑΟΥΛ...