''ΕΜΠΑΙΝΕ ΓΙΟΥΤΣΟ!'' ΠΡΙΝ ΤΟ ''ΥΒ... , ΥΒ... , ΥΒ... ''

 

Πριν ανακαλύψει το αγγλικό και το ιταλικό ποδόσφαιρο ο Έλληνας αισθανόταν περισσότερο κοντά στο βραζιλιάνικο, αλλά και το ουγγρικό ποδόσφαιρο. Ξένο με την ποδοσφαιρική ψυχή του Έλληνα ήταν το «βίαιο» παιχνίδι, η μπάλα να παίζεται με δύναμη, με ταχύτητα, με συγκρουσιακή τη σωματική επαφή των αντιπάλων. Και να κυριαρχεί σε βάρος της ποιότητας το πνεύμα του τεχνοκρατισμού. Δεν παίζουμε για το ποδόσφαιρο, δεν έχει αξία κανένα ποδόσφαιρο αν δεν πάρουμε αποτέλεσμα

Οι μικροί λαοί, οι ''περιθωριακοί'' λαοί, όσοι ιστορικά δεν απέκτησαν εξουσία σε βάρος άλλων, γουστάρουν ποδόσφαιρο μπαλαδόρικο, αλανιάρικο, υψηλής τεχνικής. Από την άλλη, στις κοινωνίες των κρατών εξουσίας, δεν ''μιλάει'' το ποδόσφαιρο όταν γίνεται παιχνίδι μόνο για το... παιχνίδι. Στόχος υπέρτατος αλλά και απαίτηση της εξέδρας δεν είναι απλά η νίκη. Ο ποδοσφαιριστής οφείλει να τα δώσει όλα, να πολεμήσει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Καθόλου τυχαίο ότι το αποικιοκρατικό, το επεκτατικό πνεύμα της ευρωπαϊκής δύσης εκδηλώνεται και στο ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Ο Νίκος Γιούτσος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής που προέρχεται από την «ουγγρική σχολή». Γεννήθηκε Απρίλιο του 1942 στην Καστοριά και 6 χρονών βρέθηκε στην Βουδαπέστη. Από την ουγγρική Τσέπελ ήρθε στον Ολυμπιακό, όπου για 10 χρόνια 1965- 74) έγραψε σπουδαία προσωπική Ιστορία και για πάρτη του γεννήθηκε στα μπετά του Καραϊσκάκη το σύνθημα «Έμπαινε, Γιούτσο!».

Το 1965, συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου, ο Γιούτσος στα 24 χρόνια του φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού, σε παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Πέτυχε 128 γκολ σε 330 παιχνίδια με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Και έξι με την εθνική ομάδα, σε συνολικά 15 ματς. Μετά τον Ολυμπιακό ο σεμνός Νίκος Γιούτσος, και πάντα χαμηλών τόνων άνθρωπος, φόρεσε για δύο σαιζόν και τη φανέλα του Εθνικού. Ο Νίκος Γιούτσος πέθανε χθες Τρίτη, 7 Νοεμβρίου.

Το άλλο θρυλικό «προσωπικό» σύνθημα στο Καραϊσκάκη ήταν για τον επίσης ομογενή, από την Γαλλία αυτός, του Τριαντάφυλλου. Το «Υβ, Υβ, Υβ…». Ακουγόταν λες βούϊζαν μέλισσες κάργα στα ντεσιμπέλ.

Διαβαστε ακομα:

ΜΕΣ ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΝ ΒΑΖΩ, ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΙΚΤΑΡΑ ΜΟΥ ΒΑΖΟ