ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΦΥΡΙΞΕ ΜΕ... ΞΕΝΟ ΟΝΟΜΑ, ΞΕΝΟΣ ΜΕ... ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

 
Στον τελικό κυπέλλου 2018 στο ΟΑΚΑ, ανάμεσα στον νικητή ΠΑΟΚ με 2- 0 και τη χαμένη ΑΕΚ διαιτητής ήταν ο Γερμανός Φέλιξ Τσβάιερ. Μ' αυτό το κοράκι και στο συγκεκριμένο παιχνίδι έγινε μετά από μισό αιώνα η ιστορική επιστροφή στους αλλοδαπούς διαιτητές. Οι υποψίες, όμως, και με ξένους διαιτητές όλο και φουντώνουν. Και τα παράπονα όλο και ξεφωνίζονται. Δεν κρύβονται. Στα ίσα πλέον γίνονται καταγγελίες σε βάρος ξένων διαιτητών, δηλαδή εναντίον των ΠΑΕ που κρύβονται πίσω από τις βρωμιές και με μαυροφόρες από την Ευρώπη. Ότι κάποιοι απ' αυτούς είναι στο κόλπο.  
Τον Απρίλιο του  1967 γίνεται η τελευταία δικτατορία στην Ελλάδα, από στρατιωτικούς. Ο περιβόητος συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ασλανίδης αναλαμβάνει το κουμάντο στον Αθλητισμό και επιτόπου κάνει την... εξυγίανση στο πρωτάθλημα. Βγάζει την κόκκινη κάρτα στους σφυρικτράκηδες από Ευρώπη. Άσε ότι η χούντα θεωρούσε μειωτικό για την Ελλάδα να μη σφυρίζουν αποκλειστικά Έλληνες διαιτητές.
Τι γινόταν πριν το πραξικόπημα του 1967; Όργια οι ξένοι διαιτητές. Η απάτη. Ερχόταν ο ξένος και δεν ήταν σίγουρο ότι θα παίξει σπαθί. Ένας από τις δυο αντιπάλους τού την έπεφτε από το αεροδρόμιο κιόλας. Να του προσφέρει μια... ξενάγηση στην Ακρόπολη, μια βόλτα στην Πλάκα και μια εκλεκτή...ολονύχτια διασκέδαση στο ξενοδοχείο του. Έτσι, όσοι ήταν... μπόσικοι ήρθαν στην Ελλάδα και δεύτερη φορά, αλλά έπαιξαν με... διαφορετικό όνομα. Όπως επίσης παρουσιάστηκε το απίθανο (!) να σφυρίξει Έλληνας διαιτητής σαν ξένος!
Την εποχή που σφύριζαν τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος και ξένοι, από την ΕΠΟ ζητούσαν από τις ξένες ομοσπονδίες αέρα πατέρα έναν, όχι ονομαστικά αυτόν ή εκείνον τον ρέφερυ. Μια φορά, λοιπόν, από τη Βουλγαρία ήρθε ένας σαραντάρης όμορφάντρας, γυμνασμένος, που βρώμαγε πείνα από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. Ο εν λόγω γούσταρε πολύ την Ελλάδα. Δεν περίμενε, όμως, ότι θα γνώριζε ως διαιτητής και τις... διευκολύνσεις. Πρόκειται για αληθινή ιστορία, πασίγνωστη στους βετεράνους της ποδοσφαιρικής πιάτσας 

Τόσο πολύ γνωρίστηκε ο Σταύρεφ, έτσι τον έλεγαν, με τους Έλληνες «φίλους» του που τον ήθελαν συνεχώς να τον χρησιμοποιούν. Του έδιναν μερικά δωράκια κι απαραιτήτως δυο τρεις αλλαξιές σώβρακα. Είπαμε, ο άνθρωπος ήταν στην πείνα, όμως έκανε τη δουλειά όπως έπρεπε.

 

Υπ' όψιν ότι ο Σταύρεφ ήταν ο πιο καθαρός ξένος διαιτητής, άλλο αν δεχόταν, διότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι πονηροί του έδιναν πολλά παιχνίδια, να εμφανίζεται στη σέντρα με το ίδιο όνομα. Ο Σταύρεφ έπαιξε στην Ελλάδα με 14 ονόματα.
Διαβαστε ακομα:

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΝΟΒΑ