Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ, ΟΧΙ Η ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ

 

Δεν βάζω στο παιχνίδι το όνομα καμιάς ομάδας. Ποιο παιχνίδι; Τι άλλο, παρά παιχνίδι είναι και η κουβέντα μας. Και δεν χρειάζεται να έχει διαιτητή, αλλά και νικητή. Κουβεντιάζεις με κάποιον, με κάποιους πρώτα για να χαρείς τη διαδικασία της συνομιλίας, και βέβαια για να ανταλλάξεις απόψεις και γνώμες. Όχι να κόψεις τον τσαμπουκά του αλλουνού, ούτε να επιβάλεις τις δικές σου απόψεις.

Έχασε η ομάδα κρίσιμο αγώνα και στην κουβέντα πρώτος θέτω το προς εξέτασιν ζήτημα. Δεν αναφέρω το όνομα της ομάδας διότι μας διαβάζουν και τύποι χαλασμένοι στο μυαλό, άρα εύκολα να με βγάλουν εχθρό της ομαδάρας τους.

Λοιπόν. Τα πρώτα σχόλια μετά την αποτυχία αφορούσαν την ανάγκη να ενισχυθεί η ομάδα. Ότι λείπουν από το ρόστερ εκείνος και ο άλλος παίκτης με τούτα τα χαρακτηριστικά. Ότι η ομάδα χρειαζόταν 2-3 πιο ακριβούς παίκτες ώστε να παίρνει σίγουρα όσα ματς δικαιούται.

Μια τέτοια συζήτηση ακυρώνει τον οπαδισμό. Βέβαια. Ο οπαδός θαρρεί ότι η ομάδα του είναι μεγάλη, ιστορικά και ιδεολογικά, γι' αυτό αξίζει της πίστης του. Και ότι η ομαδάρα του είναι υπεράνω προσώπων, προέδρων, προπονητών, ποδοσφαιριστών, και χρημάτων. Ρομαντισμός, και δεν χωρεί αντίλογο.

Γίνεται, αλήθεια, συζήτηση χωρίς αντίλογο, αντιπαράθεση, αντίκρουση, αμφισβήτηση της οπαδικής, δηλαδή της τυφλής θέσης; Όχι, δεν γίνεται. Εμείς, όμως, θα την προχωρήσουμε την κουβέντα.

Ο Λιονέλ Μέσι, ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Ποιος νομίζει ότι ο Αργεντινός δεν θα έφθανε πάλι στην κορυφή αν φορούσε μια άλλη φανέλα; Της Ρεάλ. της Μπάγερν, της Γιουβέντους, της Γιουνάιτεντ, της Παρί, του Άγιαξ, όχι της Μπαρτσελώνα. Η οποία Μπάρτσα υπερηφανεύεται γιατί μέσω αυτής αναδείχθηκε ο μέγας μπαλαδόρος, αλλά εγώ σημειώνω με σιγουριά πως ο Μέσι έδωσε αγωνιστικά πολυυυυυυύ περισσότερα απ' όσα πήρε από το κλαμπ της Καταλονίας.

Μιλάμε αγωνιστικά, όχι οικονομικά. Δεν βάζουμε στην κουβέντα, αν ο Μέσι κέρδιζε περισσότερα χρήματα με τη φανέλα της Λίβερπουλ ή της Μίλαν.

Δεν υπάρχει στο χάρτη ομάδα ικανή να πρωταγωνιστεί εντός ή εκτός χώρας της με παικτάκια δεύτερης διαλογής. Δεν στέκει με τίποτα να πεις ότι ο παικτάκος θα εξελιχθεί σε παικταρά διότι θα... εμπνέεται από το ιστορικό μεγαλείο του κλαμπ και τα υψηλά ιδεώδη του. Δεν υπάρχουν αυτά.

Ασφαλώς ένας ποδοσφαιριστής, τεφαρίκι όμως, όχι ατάλαντος ή μισοτάλαντος θα πάρει ακόμα τα επάνω του αν βρεθεί σε ομάδα υψηλώτερου επιπέδου σε σύγκριση με την προηγούμενη. Δεν είναι τόσο η αύρα του κλαμπ, ότι αυτή του δίνει την ευκαιρία να απλώσει τα προσόντα του, όσο η κλάση των νέων συμπαικτών που επιδρά θετικά στην παρουσία του στην μεγάλη ομάδα.

Διαβαστε ακομα:

ΑΠΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΣΕ ΚΑΝΤΗΛΑΦΤΕΣ