ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΣΤΟΝ ΟΠΑΔΟ, ΤΙ;

 
Ποτέ δεν έγινε έρευνα επιστημονική γιατί ο κόσμος πηγαίνει γήπεδο. Τα ευρήματα της έρευνας σίγουρα θα ήταν αποκαλυπτικά, όχι απλά ενδιαφέροντα από κοινωνικής πλευράς. Τα τελευταία 40 χρόνια ιδιαίτερα διαβάζουμε τα αποτελέσματα από τις ατέλειωτες έρευνες διαφόρων πανεπιστημίων σ΄ όλο τον κόσμο σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου. Αν έχει ή όχι σημασία στην γυναίκα το μέγεθος, ποια σημεία του σώματος την ερεθίζουν περισσότερο, ποιο είναι το ποσοστό των γυναικών και σε ποιες ηλικίες γουστάρουν τα βρωμόλογα στη διάρκεια της πράξης κ.λ.π.

Θαρρώ, για να το πω στα γρήγορα, ότι αν δεν λειτουργούσε ο οπαδισμός στα περισσότερα γήπεδα θα παιζόταν ποδόσφαιρο σε άδεια γήπεδα. Ακόμα σε αγώνες που θα κρίνονταν μια σπουδαία πρόκριση, μια ιστορική διάκριση, ένας τίτλος. Αυτό με αφορμή ένα ματς που παρακολούθησα από την τηλεόραση. Δεν είδα ποδόσφαιρο, έχασα τζάμπα το χρόνο μου. Εγώ ο ποδοσφαιρόφιλος. Όχι ο οπαδός της άλφα και της βήτα ομάδας, που έφυγε ικανοποιημένος από την εξέδρα, γιατί η ομάδα και νίκησε και προκρίθηκε, έστω με κακή εμφάνιση. Ο οπαδός είναι μαστουρωμένος, όσο κι αν δεν του φαίνεται, δεν μιλάμε γι' αυτόν τον συνεχώς... ενθουσιασμένο και τον άλλον που πανηγυρίζει με ταμπούρλα και τραγούδια, ενώ η ομαδάρα του έμοιαζε γειτονιάς.

Συμβαίνει. Και ομάδα με παίκτες αξίας, τους οποίους μάλιστα θέλουν να αγοράσουν μεγαλύτερα κλαμπ, δίνει εικόνα μπυραρίας. Ούτε ένα κόλπο, μια φάση  για γκολ μετά από μπαλαδόρικη ενέργεια. Μόνο με ''τακτική'' αεροπορίας, σέντρες στις σέντρες κι όλες, μα όλες απελπιστικά εκτός... αεροπορικού στόχου. Και ούτε ένα εύστοχο σουτ στον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Γιατί να πάει ο άλλος στο γήπεδο όταν δεν θα δει μπάλα. Σα να κόβει εισιτήριο στο θέατρο και οι ηθοποιοί δεν ξέρουν όχι να παίζουν καλά, αλλά και να ξεχνάνε, να μπερδεύουν τις ατάκες τους. Σα να πάει σε συναυλία μουσικής και οι τραγουδιστές είναι φάλτσοι.

Επανέρχομαι στην έρευνα, αλήθεια γιατί και με ποιους γεμίζουν τα γήπεδα; Οπωσδήποτε η παρουσία στην κερκίδα είναι μια ανάγκη στον άνθρωπο. Πέρα από το θέαμα της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, χαρίζει την έντονη αίσθηση της ελευθεριότητας, Αυτό που δεν προσφέρει η κλειστή αίθουσα του σινεμά. Τέλος πάντων, φοβάμαι ότι και με την αξιοπιστία της επιστημονικής έρευνας θα αποδειχθεί πως το ποδόσφαιρο οφείλει τη δημοφιλία του στη ρομαντική, την συναισθηματική ή ζωώδη σχέση του οπαδού με την ομάδα του. Σε ποσοστό συντριπτικό.
Διαβαστε ακομα: