ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Κέρδη άνω του 6% κατέγραψε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή κι όσο κι αν ορισμένοι το αποδίδουν στις ανακοινώσεις Ντράγκι ή σε άλλα δυσνόητα που αμολάνε διάφοροι οικονομολόγοι, μία είναι η αιτία. Η βεβαιότητα για πολιτική σταθερότητα.

Κανένα Χρηματιστήριο δεν θα ανέβαινε τόσο πολύ λίγες ώρες πριν από τις εκλογές, όταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα της κάλπης, δεν εξασφάλιζε το καλό κλίμα και την καλή ψυχολογία, που απαιτεί η οικονομική συγκυρία.

Άρα η βεβαιότητα αυτών που ρίσκαραν την Παρασκευή τα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ που παίχτηκαν, είναι ότι τη Δευτέρα θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, με ολοκληρωμένη από τώρα τη συμφωνία, μεταξύ των κομμάτων που θα συνεργαστούν.

Γιατί τι να το κάνεις το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τις αναφορές για πακτωλούς δισεκατομμυρίων, όταν το πρωί της Δευτέρας δεν έχεις κυβέρνηση, η αγορά έχει παγώσει και οι δανειστές αρχίσουν να στέλνουν ονομαστικά πια στον Τσίπρα τα τελεσίγραφα.

Τι ξέρουν οι επενδυτές; Πάντως, όχι μόνο αυτό που επικαλούνται οι απόφοιτοι του Γέιλ για να εντυπωσιάσουν με τις γνώσεις τους. «Θετικά επιδρά στην ψυχολογία των επενδυτών και η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Bank of America Merrill Lynch σε «overweight», κάτι που αποδίδει στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει επανάληψη του προγράμματος ΕΕ - ΔΝΤ αλλά και ότι το QE της ΕΚΤ θα καταστήσει την Ελλάδα «top performer» σε διάστημα 3-6 μηνών».

Αυτά, κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

Διαβάστε ακόμα:

Ποιον προορίζει ο Τσίπρας για τη θέση του Στουρνάρα