ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων βάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας. Με έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) του Υπουργείου Οικονομικών στις 17 του μηνός, όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεώθηκαν να θέσουν τους πόρους που έχουν διαθέσιμους, σε «repos», με επιτόκιο λίγο πιο πάνω από 2% ετησίως.

Δύο μέρες μετά, στις 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, κάλεσε τα ταμεία που υπάγονται στο υπουργείο, να βάλουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για τουλάχιστον 15 ημέρες, σε κρατικά «repos». Δηλαδή να δεσμεύσουν τα αποθεματικά τους σε εμπορικές τράπεζες.

Είναι γνωστό βέβαια ότι τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Οι διοικήσεις τους αναζητούν απεγνωσμένα κάθε μήνα νέους πόρους για να καταβάλουν τις συντάξεις, καταφεύγοντας πολλές φορές σε εσωτερικό δανεισμό.

Δραματική εξ άλλου είναι η εμπειρία τους από προηγούμενες παρόμοιες πρωτοβουλίες. Η πρώτη είχε σχέση με τις ζημιές από το χρηματιστήριο και η δεύτερη με την απώλεια του 53% των αποθεματικών λόγω κουρέματος τους, με τη διαδικασία του PSI.

Διαβάστε ακόμα:

Αναζητούνται πλούσιοι να φορολογηθούν